Аминокиселини

Аминокиселини – за възстановяване след тренировка и мускулен растеж

 

Белтъчини, белтъци или протеини – по какъвто и начин да ги наричате, това са основните компоненти, изграждащи всички живи клетки. Около 20% от човешкото тяло е изградено от протеини, което показва колко важни са те за организма. Самите протеини също имат свои градивни елементи, благодарение на които съществуват – те са познати като аминокиселини. Освен за здраво тяло, те в голяма степен допринасят и за по-бързи и задоволителни резултати от редовните тренировки.

 

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселини 1
Аминокиселини - купете от нас

Аминокиселини се наричат химичните съединения, образувани от централен въглероден атом и две химични групи – аминогрупа (азот и водород) и карбоксилна група (въглерод и кислород). Въпреки тази на пръв поглед сходна структура всички аминокиселини се различават една от друга. Основна точка на различие е третата функционална група (R-група) в тяхната структура. Тя е отговорна за по-специфичните особености на всяка от различните аминокиселини.

Като основни градивни единици на протеините, аминокиселините (заедно с въглехидратите и мазнините) са сред основните хранителни вещества, необходими на човешкото тяло. За разлика от последните две групи обаче аминокиселините не се складират за по-продължителен период от време в организма. Това означава, че е необходимо всеки ден да се синтезират вътрешно или да постъпват отвън като част от храната, която приемате ежедневно.

 

Видове амиокиселини

Познати са над 150 различни вида аминокиселини. Не всички от тях обаче играят роля във формирането на белтъчините. Самите протеини са изградени от линейни вериги аминокиселини. В зависимост от типа на образуваната верига, аминокиселините се разделят на две – 12 от тях са заменими (неесенциални), а 8 – незаменими (есенциални).

Основната разлика между тези две групи е, че първите се съдържат в определени храни, но ако те не бъдат включени в избраното от Вас меню, могат да се произведат и от организма. Оттам идва и наименованието им – заменими аминокиселини. За разлика от тях есенциалните аминокиселини не биха могли да се формират в тялото и задължително трябва да се приемат под формата на храна или хранителни добавки.

 

Роля на аминокиселините

Аминокиселини 2
Аминокиселини - доверете се на нас

Аминокиселините изпълняват няколко основни задачи в човешкото тяло. Те участват едновременно в процесите по възстановяване на тъканите и изграждане на клетките. В допълнение подпомагат имунната система на организма, тъй като образуват антитела, които противодействат на вредното влияние на бактерии и вируси. Аминокиселините съдействат за производството на белтъчини и синтеза на протеини. По този начин те стимулират развитието на мускулатурата и подпомагат нарастването на мускулите. Приемани от активно спортуващите хора, тези вещества са средство за по-бързо натрупване на мускулна маса. Задачите, които аминокиселините трябва да изпълнят във всеки един момент, зависят от начина и скоростта, с която протичат процесите в организма. Приоритет е белтъчният синтез, но щом протеините в тялото са достатъчно, те участват активно в поддържането на метаболизма. По този начин те спомагат и за здравословното възстановяване на мускулите, особено след тренировка.

 

Аминокиселини и/ или протеини?

Както стана ясно, аминокиселините често се включват в състава на хранителните добавки и особено на тези, избирани от активно спортуващите хора. Същото важи обаче и за протеините. Докато първите са свободни аминокиселини, вторите са по-скоро протеинови концентрати. В случай че размишлявате над въпроса кой от двата типа добавки има по-ефективно действие, наистина има разлики, които е важно да вземете предвид.

След прием на белтъчини тялото се нуждае от време за разграждането им до верижни съединения от аминокиселини и едва тогава до свободни аминокиселини. Свободните аминокиселини навлизат в кръвообращението и отново започват да участват активно в процеса по изграждане на протеини. Затова и действието им, подпомагащо покачването на мускулната маса, влиза в сила едва след разпадане на белтъците до аминокиселини.

Изборът на веществата, които приемате успоредно с тренировките, зависи в най-голяма степен от целите, които сте си поставили. Снабдяването на организма с аминокиселини (под формата на хранителни добавки) спомага за по-бързото изчистване на подкожните мазнини и изграждането на стегнато и релефно тяло. От друга страна, приемът на протеини в допълнение към аминокиселините ще даде по-ефективен резултат за покачване на мускулна маса.

 

Аминокиселини и мускулен растеж

Аминокиселини 3
Аминокиселини - най-доброто от нас

Като основни градивни единици за образуването на белтъчини, аминокиселините играят важна роля за повишаването на мускулната маса. Те участват в цялостния процес на растеж и развитие на мускулите в тялото. В резултат от приема на аминокиселини в организма започват да се произвеждат както белтъци, така и ензими. Веднъж произведени, ензимите трябва да се синтезират, за да активират своето действие. Аминокиселините участват и в този процес, като заедно с това оказват влияние върху цялостното състояние на тялото и благоразположението на духа.

Всички аминокиселини са важни за тялото, доколкото те поддържат правилното му финкциониране. Когато обаче говорим за максимална ефективност в хода на тренировките, грижата за физиката на тялото и изграждане на мускулна маса, Ви препоръчваме да приемате най-вече верижно разклонени аминокиселини (BCAА). Съществуват и три аминокиселини с разклонена странична верига (BCAA), които имат много силно анаболно действие – Левцин, Изолевцин и Валин. Глутаминът е друга аминокиселина, която е важна за отделянето на хормон на растежа и съдейства за отлични резултати. Аргининът също подпомага изграждането на мускулната тъкан.

 

Прием на аминокиселини – дозировка

Аминокиселини 4
Аминокиселини - каталог с продукти

Тъй като аминокиселините биват два вида – заменими и незаменими, част от тях се произвеждат в тялото и няма нужда да се набавят отвън. Останалите аминокиселини биха могли да се приемат по два начина – чрез храната или под формата на хранителни добавки. Що се отнася до избора на меню за отделните хранения, най-високо съдържание на аминокиселини притежават животинските продукти. Особено полезни са онези, които са богати на белтъчини. Такива са месото, рибата, млечните продукти и бобовите храни. Обърнете внимание, че въпреки че включват в състава си множество есенциални аминокиселини, някои от тези храни имат високи нива на мазнини. В случай че спазвате по-строг хранителен режим, с оглед извайването на перфектната фигура, ограничете количеството на мазнините до здравословния минимум.

Тъй като приемате аминокиселини чрез храната, няма да Ви е необходимо да си осигурявате твърде големи количества от веществата под формата на хранителни добавки. Най-често средният прием на аминокиселини достига до 1-2 грама дневно. По този начин ще осигурите достатъчен ресурс за протичането на здравословния белтъчен синтез и правилното храносмилане. Най-често аминокиселините се приемат непосредствено преди тренировка и/ или около половин час след тренировка, когато тялото усвоява най-пълноценно предоставените му вещества.

 

Аминокиселини, които ще откриете в JK Fitness Market

Сред аминокиселините, които ще откриете в каталога на JK Fitness Market, са BCAAs – комплекс от верижно разклонените аминокиселини. Те представляват комбинация от три незаменими аминокиселини – Левцин, Изолевцин и Валин и са необходими на всички активно спортуващи, отдадени на фитнес, бодибилдинг и културизъм. Благодарение на тяхното действие ще се радвате на по-сериозна силова издръжливост, забавяне на момента на настъпване на умора и в по-малка степен на намаляването на мускулната маса при спортове за издръжливост. Съотношението на Левцин към Изолевцин и Валин в предлаганите от нас аминокиселини под формата на добавки е 2:1:1. Това е същото съотношение, в което се намират веществата естествено в мускулите на тялото. Ще ги откриете под формата на дози разтворим прах, капсули и таблети за смучене. Добавката Nitro Storm пък включва аминокиселини с разклонена верига в съотношение 8:1:1 за подсилване на техния ефект.

Друга алтернатива са течните аминокиселини и телешките аминокиселини, които комбинират говежди протеинов изолат, говежди албумин концентрат, говежди черен дроб и витамин B6. Те предоставят допълнително количество висококачествени белъци и спомагат за положителен азотен баланс и мускулен растеж. Сходно е действието и на останалите хранителни добавки със съдържание на аминокиселини в пептидни връзки, получени следвайки процеса на ензимно разграждане на протеинов изолат в тялото.


Какво представляват аминокиселините?
Видове амиокиселини
Роля на аминокиселините
Аминокиселини и/ или протеини?
Аминокиселини и мускулен растеж
Прием на аминокиселини – дозировка
Аминокиселини, които ще откриете в JK Fitness Market
Сортиране по:
Покажи:

Аминокиселини - 100 % Anabol (30 x 25 ml), Energybody

124.50 лв.
100% Anabol на Energybody са перфектната форма на течни аминокиселини в свободна форма за бързо и безупречно снабдяване на мускулите с така нужните за мускулния разстеж аминокиселини.Аминокиселините са градивните елементи на мускулите. Без ..

Аминокиселини - Mega Amino 2500, 300 табл., Bio Fit

64.90 лв.
Описание на продукта  Mega Amino 2500 е хранителна добавка със съдържание на аминокиселини в пептидни връзки, получени чрез поредица от реакции, следващи на 100% процеса на ензимно разграждане на суроватъчен протеинов изолат в орган..

Аминокиселини - Mega Amino 2500, 75 табл., Bio Fit

19.99 лв.
Описание на продукта  Mega Amino 2500 е хранителна добавка със съдържание на аминокиселини в пептидни връзки, получени чрез поредица от реакции, следващи на 100% процеса на ензимно разграждане на суроватъчен протеинов изолат в орган..

Аминокиселини с разклонена верига - натурални, 500 гр, Bio Fit

52.90 лв.
Bio Fit BCAA Natural - Аминокиселини с разклонена верига в прахообразна натурална напълно разтворима форма, без каквито и да е добавки, консерванти, подсладители, стабилизатори, пълнители и др.Bio Fit BCAA Natural е хранителна д..
-27%
Аминокиселини с разклонена верига BCAA с глутамин и таурин 0,5 кг CP

Аминокиселини с разклонена верига BCAA с глутамин и таурин 0,5 кг CP

60.00 лв.

44.00 лв.

Аминокиселини с разклонена верига BCAAХранителна добавка, съдържаща комплекс от аминокиселини с разклонена верига (BCAA) в съотношение 2:1:1 (Л-левцин, Л-валин, Л-изолевцин) с добавка на аминокиселини Л-глутамин и тауринПредназначение: за..
-42%
Аминокиселини с разклонена верига и креатин Beta-Bol 400 гр, Energybody

Аминокиселини с разклонена верига и креатин Beta-Bol 400 гр, Energybody

59.90 лв.

34.90 лв.

Ако търсите продукт, който да развива вашите мускули, енергиен заряд и поддържа вашите фитнес цели, но без всички стимуланти като кофеин или гуарана, Beta-Bol е абсолютно подходящ за Вас!Хранителната добавка е формулирана от различ..

Аргинин с минерали и витамини, течен, 1000 мл, ENERGYBODY

59.90 лв.
  Аргинин с минерали и витамини, течен, 1000 мл, ENERGYBODY АМИНОКИСЕЛИНИ   VITARGININ Liquid на ENERGYBODY е висококонцентрирана течна предтренировъчна формула на аргинин алфа-ктеоглутарат (АAKG) с минерали ..
-50%
Аргинин течен 1 литър, Energybody

Аргинин течен 1 литър, Energybody

59.90 лв.

29.99 лв.

Аргининът е полу-незаменима аминокиселина. Това означава, че тялото ни всъщност може да го произвежда само. Има обаче моменти и ситуации, в които нуждата от аргинин е по-голяма от способността за самосинтез. В този момент има смисъл да се у..

Напитка с BCAA и Глутамин Absolute Live

3.50 лв.
Absolute Live BCAA + Glutamine drink е готова за директна консумация напитка с BCAAs(аминокиселини с разклонена верига) и глутамин. Има изразен анаболичен и антикатаболен ефект. Подходяща хранителна добавка за активно трениращи и хора..

Течни аминокиселини 1 л Energy Body Amino Liquid

64.90 лв.
Течните аминокиселини на Energybody са с репутацията на №1 в Европа, сред течните форми на аминокиселини и хранителни добавки.Лабораторно тестирани и са произведени в собствените съоръжения на немската фирма. В допълнение към всички осн..
Показани 1 до 10 от 10 (1 стр.)
Категории