Инерционните тренировки в JK GYM Nautilus

  С тази публикация, бихме желали да споделим накратко нашият опит относно тренировъчните натоварвания използващи инерционни сили предизвикани чрез специални прийоми или апаратура.

  През последните 10 години, в JK GYM Nautilus, лично от доц. Юлиан Карабиберов, се експериментираха различни начини и прийоми за екстремално въздействие върху мускулите, като вниманието ни беше насочено към ексцентричната фаза на движенията, където мускулите могат да генерират най-голяма сила. Така в залата ни за функционално-координационни тренировки, доц. Карабиберов, конструира съоръжения моделиращи условия за натоварване в отстъпващ режим на работа на мускулите. В тази фаза мускулите възпроизвеждат напрежение с 30-40% по-голямо от това, което може да се постигне в сравнение с работната фаза в преодоляващ режим. Такива съоръжения бяха таванна люлка с експандерни ускорители, платформи за скокове от високо на ниско с подвижни ластици ускоряващи тялото при приземяването му и други.

 В следствие на тренировките на тези съоръжения установихме, че максималната и взривна сила нараства в най-голяма степен благодарение на създадените свръхнапрежения в работещите мускули, когато те се съкращават противодействайки на създадените инерционни сили. Колкото по-големи са тези сили, толкова по-силно е въздействието върху мускулните фибри. Целта беше, оптимално да се използват механичните свойства на мускулите и сухожилията, като от най-голямо значение са свойствата на титиновите нишки с променлива еластичност (по този въпрос в „Енциклопедия на кондиционната подготовка“).

 Постепенно, в тренировъчния процес на висококвалифицираните състезатели трениращи в JK GYM Nautilus, включихме и други устройства за инерционна тренировка.

 През 2018 година изработихме наше съоръжение с променливо силозадаване - инерционната платформа Inertial Pro Motion”, при която използвахме инерцията на въртящ се вал, създавана в концентричната фаза на движенията. Вала фиксирахме, чрез ролкови лагери, към стабилна платформа. Теглото на вала се променяше с 6 броя подвижни тежести, които се добавят към метален диск с който завършва вала в единия си край. Трябва да подчертаем, че такъв тип платформи са познати в тренировъчната практика на много чужди отбори, като например футболните клубове - Ювентус, Байерн, Американския национален отбори по ски и сноуборд и други.

 През 2018 год. нашата инерционната платформа „Inertial Pro Motion, беше използвана от кондиционния треньор Юлиан Карабиберов, в подготовката на младия национален отбор по волейбол – жени (на главната симка), който направи добро представяне за сезона.

  Тренировките на инерционната машина „Inertial Pro Motion” се оказаха най-сполучливи за решаване на задачи свързани с развитието на специфичната максимална и взривна сила при спортове с близка биомеханична характеристика на движенията. Такива са например ски алпийски дисциплини и сноуборд.

 На снимки 1 и 2 е показана тренировка на българския сноубордист Радослав Янков, в новoоткритата през 2018 година зала за функционално-координационни тренировки в JK GYM Nautilus:

                                                                                        Снимка 1                                                                  Снимка 2

                                                                  

                                                                      На основна снимка - Български национален отбор по волейбол – жени, 2018 год.

                                                                                                                                                      JK Fitness & JK GYM Nautilus

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *