Масажът

                                                                                Автор: Христо от Лясковец                                                

За да се усвои масажът като техника без професионално преобременяване още в обучението трябва да се вземат предвид някои правила и предпоставки. Професионалната визия на всеки един уважаващ себе си масажист-терапевт трябва да е в синхрон с мисията на неговата работа. Изискване е винаги да изглежда добре, да излъчва разбиране, добронамереност, добро настроение, да създава усещане за сигурност и позитивизъм. Личните качества и умения са особено важни. Работата предполага перфектна самодисциплина и развитие на добри комуникативни умения, също така трябва да преследва максимална компетентност и ентусиазъм, да има постоянен интерес към динамичното развиващите се новости и техники в масажа...

За масажиста няма лява или дясна ръка- двете ръце трябва да се натоварват и тренират и съответно да се работи еднакво. По време на процедура се ползва не толкова силата на ръцете, а на по-големите сегменти- предмишницата, мишницата и раменете. Силата излизаща от тялото се използва като ресурсна-тежест по време на процедурата, и така не се изчерпва твърде бързо ограничения капацитет на дланите. През годините масажът в някои отношения търпи постоянни еволюционни надграждания, но в основата си е същия от времето на Петер Хенрих Линг(1776-1839).

Поглаждането е първия и най-често използван масажен похват. С него се започва и завършва всяка процедура. Прилага се между основните похвати с цел възстановяване на кръво и лимфообръщението. Основното физиологично въздействие на поглаждането е предимно върху кожата. Тя реагира по механичен, рефлекторен и хуморален път. Посоката на поглаждането се определя от хода на лимфния и венозен ток. Извършването е плъзгащо, движенията са бавни, плавни и достигайки края на всеки участък, ръцете се връщат във въздуха и отново се повтаря от началното място.

Разтриването е втория основен похват и представлява такова механично въздействие, при което кожата се разтяга, отлепва и размества от подлежащите тъкани. По този начин се въздейства предимно върху подкожната съединителна тъкан, повърхностните мускули и ставно свързващия апарат. При разтриването ръцете на масажиста не се плъзгат по масажираната повърхност, както при поглаждането, а кожата се размества спрямо подлежащите тъкани. Разместването става между кожата и подкожието на масажирания участък. Разтриването има за цел да разхлаби и разкъса нишките на срастванията, получени в тъканите след възпалителен процес. Оказва голямо влияние върху разрохването и размекването на паталогичните отлагания в тъканите, кожата, съединиталната тъкан, слузестите торбички, по хода на сухожилните влагалища и в периартикуларните пътища. При разтриването не е необходимо движението да се извършва по хода на лимфния и венозния ток. Особеното е тук, че има свобода на разтриването във всички посоки – надлъжна, напречна, кръгообразна...

Омачкването е третия основен похват в масажа. Той има въздейства предимно върху мускулната система и има физиологично действие. Същността на този похват се състои в това, че масажираните мускули се обхващат с ръце, като се повдигат, разтеглят, притискат и изцеждат. Чрез омачкването се изпращат проприоцептивни импулси към централната нервна система, а това води до рефлекторни изменения в мускулния апарат. Под действието на нервнорефлексните импулси, в мускулите се отварят значителен брой капиляри, в които нахлува значително количество кръв, богата на кислород и хранителни вещества. Обменните процеси в мускулната клетка се увеличават няколкократно, като подобреното оросяване осигурява бързото отстраняване на продуктите на дисимилация. Казват, че краткотрайния масаж чрез омачкване отморява мускула 4-5 пъти по-бързо от каквато и да било почивка!

Ударните похвати са четвъртия основен похват и са насочени предимно за възбуждащо въздействие върху нервната система и мускулите. Те увеличават мускулния тонус и предизвикват бърза хиперемия. По физиологично въздействие и техника на изпълнение вибрациите се делят на две групи. Едната е прекъсната вибрация(ударни), а втората без отделяне на ръцете – непрекъснати. От втория вид се разклоняват още два вида полюляване и разтърсване.

Полюляването се прилага с цел стимулиране съкратителната и двигателната функция на мускула. Прилага се при хипотрофични мусукули, при фрактури след имобилизация, при рефлекторни конрактури, също така при парези ипарализи. И в този момент е хубаво да знаем, че този похват спомага за възстановяването на дълбоките рефлекси, подобрява лимфния ток при лимфна стаза и отоци в мускулите.

Разстърсване(то) се прилага на крайниците за бързо активиране на кръвообращението, за понижаване на мускулното напрежение, за увеличаване на обема на движение на ставите, при намалена подвижност на свързочния апарат и мускулите, при контрактури. Захващайки ръката на клиента/пациента в областта на киткената става, леко я изтегля и извършва последващи едно след друго ритмично разтърсване във вертикална посока с неголяма амплитуда, като бавно я отвежда и привежда.

Вибрацията има като цяло сложно и разнообразно биологично влияние върху организма. Тя може да повлияе на тонуса на сърдечния мускул, да промени кръвното налягане, да повиши секреторната функция, да възбуди съкратителната способност на мускулите и да подобри трофиката на тъканите. В тази връзка масажът се прилага като допълнително средство за повишаване на двигателната активност и ускоряване на възстановяването на трениращите в  JK GYM Nautilus намиращ се в София, жк Бокар 33 (зад МОЛ България).

                                                                                                                                                                                                 JK FitnessМасажът
Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *