Етикети
Боксови артикули Benlee & Rocky Marcìano креатин Novacrea креатин монохидрат смучещи таблети креатин инерционна тренировкa JK Fitness тренировъчна методика за кондиционна подготовка JK GYM Nautilus физически качества GOFLO Trainer в JK Fitness Market спортна напитка хранителни добавки вегани диетично хранене хидратация вода фитнес тренировки здраве хранителна програма здравословно хранене физически упражнения метаанализ наднормено тегло мускулна маса подкожни мазнини хранене кетонни диети метаболизъм циклични кардиотренировки сила силови качества аеробни тренировки мускулни обеми бързина Хранене преди тренировка червени мускулни влакна Инерционни тренировки „Inertial Pro Motion” legs-training високопротеинови диети High-protein-diets Масажът Cluster Dextrin въглехидрати хранене и хранителни добавки плодове Нискомаслена диета въглехидратна диета Витамините имунитет спорт стрес биоенергии joints Energy Cakes тренировки кондиционна подготовка квантова физика и спорт възстановяване тренировка Стареене Кетонна диета хранене и добавки
media

Модата на кетогенната диета

Организмът трябва да разчита на енергия от мазнини, а не от въглехидрати, са убедени нейните почитатели

                                                                                                  Автор: Боян Бойчев

Сигурно не сте чували за мазна диета. Добре де, това е измислено от мен название. Истинското й име е кетогенна диета. А знаете ли тогава какво е кетогенна диета? Това е хранене основно с мазнини, при което организмът разчита на тях като източник на енергия. Звучи нелогично, но е факт. А модата на кетогенната диета в последно време обхвана не само лекоатлетите, но и хора, вманиачени да свалят някое и друго килце за лятото. Това пък звучи още по-нелогично.

 

Как работи кетонната диета?


Основната цел е постигане на метаболитно състояние, наречено кетоза.

Не е нещо ново. Диетата е разработена е още през 20-те години на миналия век за лечение на болни от епилепсия. Оттогава се използва от лекарите и като начин за борба със затлъстяването и диабета.

Привържениците на диетата смятат, че храненето трябва да се състои от голямо количество мазнини, умерено количество протеини и малко въглехидрати. Доколко обаче такава диета е сполучлива при бяганията за издръжливост?

Почитателите на мазната диета казват, че тя им дава определени преимущества: намалява теглото, повишава нивото на енергия в организма, подобрява психическата устойчивост и предпазва от диабет. Звучи прекалено идеално, не намирате ли? При положение, че отрича един от основополагащите стълбове в подготовката на бегачите на дълги разстояния - богатата на въглехидрати диета.

Основната цел на кетогенната диета е да накараме организма да използва като главен източник на гориво мазнините, а не въглехидратите. Фактът, че мазнините са по-изгодна енергия от въглехидратите, е известен отдавна. Запасите от основния източник на енергия - въглехидратите, се съхраняват в черния дроб и мускулите под формата на гликоген. Въпреки че преди състезание засиленият прием на въглехидрати помага складовете с гликоген да бъдат запълнени максимално, в един момент от състезанието те свършват. В черния дроб се съхраняват между 1800 и 2200 килокалории под формата на гликоген. Това количество няма как да стигне за преодоляване на маратонската дистанция. Затова бегачите наваксват с модерни гелове, спортни напитки, десертчета, глюкоза.

В същото време организмът ни има практически неизчерпаем източник на енергия и просто трябва да бъде научен да го използва, казват привържениците на мазната диета. Именно запасите от мазнини ни позволяват да оцеляваме при екстремни ситуации, при много ниски температури, при продължителен глад. Така е и при продължително бягане. Няма да ни се налага да приемаме допълнително захар, тъй като имаме достатъчно енергия. Няма да се налага да се тъпчем с въглехидрати преди състезание, да качваме килограми. Когато организмът започне да използва като основен източник на гориво мазнини вместо захар, той произвежда кетонови тела - молекули, които снабдяват с енергия мускулите и главния мозък. Това обаче е възможно само при недостиг на глюкоза в кръвта.

Не знам дали знаете, но организмът ни никога не използва само един източник на енергия, а винаги смес от въглехидрати и мазнини. Затова, обясняват почитателите на кетогенната диета, той си изработва гликоген-съхраняващ ефект, което му позволява да не изразходва напразно запасите от гликоген, а да ги използва точно тогава, когато му трябват най-много, например по време на финалния спринт.

 

Какви мазнини трябва да се ядат при кетонната диета?

 

Не, скъпи мои тайни почитатели на веригите за бързо хранене. Това съвсем не значи да се тъпчете с бургери и други мазни полуфабрикати. Просто трябва да наблегнете на здравословните мазнини: олио, зехтин, млечни продукти, авокадо, орехи, семена. Да не забравяме кравето масло, сметаната, сланината. И всичко това - в комбинация с голямо количество сурови или варени зеленчуци.

Шокирахте ли се?

 

Адаптацията при кетонната диета

 

Колко време му е нужно на организма, за да се адаптира към използването на мазнините като източник на енергия? Отговорът на специалистите: всичко зависи от особеностите на съответния организъм - между няколко седмици и няколко месеца. В началото се усеща умора, отпадналост, сънливост. Това състояние е известно като кетопростуда. Минава за няколко дни, като през това време е важно да се пият много електролитни напитки, съдържащи натрий, калий и магнезий. И най-вече - вода, дневно 3 - 4 литра.

Не е необходимо да се изключват напълно въглехидратите. Просто трябва да се намалят драстично зърнените храни. Както вече казахме, яжте зеленчуци, плодове, белъчини и мазнини. И най-важният момент - тренировките трябва да са рано сутрин, на гладно. Това е най-лесният и естествен начин за включване на процеса за адаптация на мазнините.

Почитателите на тази диета казват, че тя има много преимущества: намаляват се лошият холестерол и подкожната мазнина, повишава се резистентността към инсулина, подобрява се работата на мозъка и се намалява рискът от диабет тип 2. Няма ги и резките колебания в количеството захар в кръвта, а с тях - и постоянните пристъпи на глад, които ви карат да посягате най-често към храните с празни калории и лъскава опаковка.

Тъй като мазнините и белтъчините, които поглъщате, притъпяват чувството на глад, вероятността по цял ден да се разхождате със скрибуцащ стомах и очи като палачинки, гледащи към закусвални и кръчми, е много по-малка, в сравнение с другите нисковъглехидратни диети.

Но най-важното, което обещават почитателите на храненето с мазнини, е чувствително повишаване на издръжливостта. Експлоатирайки неизчерпаемите запаси от подкожни тлъстинки, организмът си осигурява постоянна енергия и не се сблъсква със „стената“ - периодът между 30 и 35 километър в маратонското бягане, когато запасите от гликоген са изчерпани и така или иначе трябва да се превключи на мазнини. Ние обаче не сме автомобил - с копченце да минеш от газ на бензин, а ни трябват няколко километра, за да се адаптираме към  новите условия.

Суетните спортисти маниаци, които ежечасно стоят пред огледалото и пускат снимки с релефното си тяло, също могат да бъдат доволни. Изгаряйки мазнините, тялото буквално придобива алпийски релеф.

                                                                       JK Fitness  &  SNC

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *