Как да влезем в кондиция след карантината - Списание EVA - пълно интервю с проф. Юлиан Карабиберов - част 1


1. Г-н Карабиберов, как да се мотивираме за повече физическа активност във времената карантина и работа от дома?


- Двигателната активност е от още по-голяма необходимост във времена в които човек е частично обездвижен, защото е принуден да стои вкъщи, затруднен е да извършва ежедневните си битови дейности свързани с придвижване до работното място и активности извън дома, спортуване в спортни зали и студия и др.

 Понеже аудиторията на списанието е предимно от дами, бих казал да припомня , че застоя работи в полза на възрастовите дегенеративни промени на женския организъм, като мускулна атрофия, забавяне на метаболизма, дехидратация, намаляване функцията на жлезите с вътрешна секреция, намаляване костната плътност, понижаване нивото на общото функционално състояние.

 Остаряването при жените има някои специфичности. Например това, че през менопаузата нивата на ензима естрон забавят метаболизма. Намаляващото ниво пък на естрогена 17-бета естрадиол, отговорен за енергийните функции на инсулина, води до отпадналост и апатия. Това е още по-осезаемо в условията на изолираност и застой вкъщи.

 Резкият спад след менопаузата в производството на тестостерон се отразява негативно на мускулната маса. След двадесетгодишна възраст жените губят от 0,5 до 1 кг мускули на всеки 10 години. Към 75 год. повечето жени са изгубили 40 % от мускулната си маса, забавяйки метаболизма с над 200 кал. дневно (Д. Остин, 2003 г.). С напредване на възрастта се променят нивата на над 1/3 от протеините (протеомът) в кръвната плазма. Най-значими са промените на тъканно-молекулярно ниво.

 В първата ми книга, издадена през 1992 год. „Фитнесът – физическо съвършенство и хармония“, съм отбелязал, че здравето на човека се състои в баланса му с Природата и средата в която живее. Това потвърждавам и в последната - "Фитнесът", която издадох през 2018 год.

 Съвременните научни теории и по-специално тази на Иля Пригожин за „Дисипативните системи“ потвърдиха, че човекът представлява относително независима система, но като част от по-глобалната, то тя носи част от неговите белези, т.е. човекът влияе повече или по-малко върху нея. В съвременното общество, човекът се определя повече като носител на безпорядък в глобалната система, но пък „Теорията на хаоса“ определя това, като стимул за преподреждане на величините с цел изграждането на порядък и балансирано равновесие. В тази връзка, негативите поднасяни ни в живота и средата в която сме, вкл. стресорите, биха могли да се определят като въздействащи стимули за развитие на нови механизми за противодействие с цел последваща адаптация на организма на човека.

Способността за адаптация е закодирано заложен в микроинтелекта на човека – неговото ДНК (Структурата на дезоксирибуноклеиновата киселина е дешифрирана от Франсис Крик и колектив на 28.02.1953 г.)Това е програмирано още при създаването му и е резултат от вграждане на по-висш Интелект в човешкия (научни доказателства за това съм посочвал нееднократно в мои публикации).

 Революционните открития в генетиката, микробиологията, кибернетиката показаха, че всички процеси протичащи в организма, трябва да се разглеждат в най-дълбоката си същност на клетъчно-молекулярно ниво в ДНК на клетките, като външните въздействия, в частност тренировъчните, предизвикват промени в средата в която функционират клетките, нарушаване на хомеостазата и в  отговор на това, активиране на съответни гени и „промотори“, специфични на приложените въздействия (Фурнаджиев В., Абаджиев И., 2019).

 Моята система „JK Fit Motion” разглежда всичко това, като целта ми е да се опитам да информирам, обуча и предоставя конкретни инструменти които да използват интересуващите се за това, как да подобрят и контролират условията си на живот чрез комплексни въздействия водещи до подобряване на неговото психическо и физическо здраве, външен вид, телесна форма, самочувствие и емоционален статус, когнитивни способности, активно дълголетие. Тези въздействия са целесъобразно хранене, двигателна активност и спорт, автогенни сеанси и медитация, различни форми на възстановяване, като дишане, сън и други определяни като био хакинг.

 Човешкото тяло е не само материя, а в квантовата си същност е и енергия!

 През 1865 год. Немския физик Рудолф Клаузиус, въвежда понятието„ентропия“, за описване на степента на безпорядък в термодинамичните системи. Думата е от гръцкото εν (en– вътре) и τρέπω (trepo–преследвам, въртя), като тя е най-близка по същността си на енергията.

 Необратимостта на всички процеси в природата, вкл. стареенето, е свързано с разсейване и реорганизация на енергията, с постоянна промяна на скоростта и посоката на хаотичното движение на атомите и молекулите във времето (молекулната същност на ентропията е обяснена от Лудвиг Болцман – австрийски физик, 1844-1906 г.

 Всичко това, което се случва заедно с обездвижването при пандемия, би трябвало да мотивира жените да помислят по-сериозно за двигателната си активност, като начин за противодействие на ентропията. Трябва дебело да подчертая, че промените в начина на мислене и съзнанието на биоенергийно ниво, могат да променят информационно енергийната матрица на човешкото тяло, а от там и силата на въздействие на ентропията.

 Хипотезата ми е, че генерираният чрез мисълта енергийно-информационен модел на поведение, може да промени качеството на живот и да забави процеса на стареене.

 Обмена на информация между всички клетки в организма е непрекъснат и е под контрола на ДНК-интелекта и взаимодействието между всички гени, като така се поддържа нормалното функциониране на целия организъм. При възникване на координационно-информационни разстройства (тези следствие на вредните външни влияния) настъпват заболявания и деструктивни промени съпътстващи и стареенето. Всяка система в организма има свой интелект, контролиращ не само функционирането й, но и взаимовръзката й с останалите системи създаващи човека като глобална дисипативна система. Начинът на съзнателно интелигентно организиране на енергийния им потенциал ще определи успеха на борбата с болестите и ентропията, предизвикваща деструктивните промени при стареенето. За да притежаваме в изобилие този потенциал от жизнена енергия като поддържащ ресурс, е нужно да се ориентираме към:

  • Природосъобразен, здравословен начин на живот.
  • Пълноценно, рационално хранене.
  • Целесъобразна двигателна и умствена активност и възстановяване.
  • Удовлетвореност и позитивно мислене при възприемане на ставащото около нас.

2. Фитнес залите бяха затворени за дълго време, какво можем да правим у дома, за да

поддържаме добра физическа форма?

- Добра физическа форма може да се поддържа, като се спортува, независимо дали е във фитнес залата, в парка или у дома.

 Моята система „ JK Fit Motion” е изградена на базата на модулна схема, която следва определена последователност от използване на тренировъчни средства. Целта е не само да се изгради красива и атлетична фигура, добра визия и здраве, но и да се развият и двигателни качества, които ефективно да се използват в ежедневния живот на човека.

 Когато стане въпрос за жена, обичайно е да очакваме да видим запазена, поддържана и стройна фигура. Единици са тези, които харесват жени с мускули на културист или сила на щангист. Моите фитнес програми няма да удовлетворят желания за изграждане на такъв тип жени.

 Най-честата уговорка на жените, когато идват във фитнес залата, е „аз не искам да направя мускули” или „искам да отслабна, без да правя мускули”. Считам подобен подход за погрешен, защото от първостепенно значение е не толкова промяната в телесното тегло, колкото тази в телесния състав. Тялото е изградено от кости, сухожилия, мускули и мазнини. С физически тренировки можем да променяме количеството на мастната и мускулната маса и логичният въпрос е коя тренировка, какво променя?

 Аеробната кардиотренировка повлиява значимо мастната тъкан и незначително мускулатурата, докато анаеробната или анаеробно-аеробната силова тренировка изгражда мускулната маса, но намалява и мастната. Тук напомняме, че активно ангажирани в дейност мускули горят денонощно калории, а точно това ни трябва за да се борим успешно с излишните мазнини. Тогава въпросът ми към жените е защо се плашите от фитнес занимания и по-специално от заниманията със силови упражнения, от изграждането на „мъничко” мускули?  Вие трябва да се плашите от прекаленото количество мускули, защото ще започнете да изглеждате като мъж. Елегантно развитата мускулатура прави вашата фигура добре оформена, привлекателна. Ако вие свалите мазнините с гладуване или драстични диети, ще изгубите и малкото мускули, които сте имали, ще „останете кости и кожа, увиснала по тях!”. Къде ще са мускулите, които да ви направят стегнати и гъвкави? Така че не се плашете от заниманията със силови упражнения, те са необходими колкото и кардиотренировките. За вас е необходима умерена по количество мускулна маса, за чието изграждане спомагат разумното хранене и правилната физическа тренировка.

 Ефективна тренировката може да се провежда навсякъде, стига да имате площ от 2 кв.м. Достатъчни са ви комплект сглобяеми дъмбели, или няколко гирички, евентуално ластици или TRX и удобна постелка. На пазара могат да се намерят и комбинирани фитнес тренажори и кардиоуреди. Във физическия магазин на JK Fitness, на Околовръстен път 191 в София, може да се намери всичко необходимо за фитнес тренировки от всякакво естество. Ето и сайта му: www.jkfitness.bg.


Какво е специфично за жената?

 Опорно-двигателната система на женския организъм показва: голяма подвижност на гръбначния стълб, благодарение на по-широките, отколкото при мъжа, междупрешленни ставни пространства и по-голямата еластичност на съединителнотъканните връзки; по-голям наклон напред и по-голяма подвижност на таза; по-голяма амплитуда на движение на тазобедрената става и др. Тези особености на жената й позволяват да изпълнява упражнения, изискващи голяма гъвкавост, както и да поддържа стабилно статично равновесие.

Строежът на таза при жените и значението на неговата мускулатура, за поддържане нормалното положение на вътрешните полови органи и по-специално на матката, са съществена женска особеност. Мускулите на тазовото дъно се свързват в някаква степен с по-горе разположената скелетна мускулатура и физическите упражнения влияят повече или по-малко благоприятно върху тяхното състояние. Вътретазовите мускули са един от факторите за осъществяване движения на бедрата с отвеждащ и въртелив характер – тяхната функция е от значение за ефективното изпълнение на сложни движения. В някои случаи обаче по-силното им развитие, заедно с това на надлъжните гръбни мускули може да причини изместване на матката назад с нежелани последствия.

 Накрая още нещо, немаловажно от аспект на женския фитнес: обикновено по-широкият таз на жената и по-голямото разстояние между тазобедрените стави предразполагат към повече проблеми в коленете при работа за крака. Затова жените трябва да използват по-рядко пълния клек с тежести и натоварването на хакен-машина. В замяна на това те добре понасят полуклека, лег пресите за крака и нападите.

 

 Интересен е въпросът, дали тренировката може да промени визията.

 Известни са няколко типа фигури. Въпреки че всеки тип е характерен със своите проблемни зони, то с тренировки могат да се внесат известни корекции.

 Ако развиете повече дадена част на тялото, ще прикриете друга. Така например, ако изградите по-обемна горна част и рамене, ще насочите погледа там, а не към проблемната зона на корема. Ако имате изхвръкнало назад седалище, просто поработете повече за задната част на бедрата и по-специално за горната им част.

 С възрастта също може да настъпи промяна във фигурата. Намалените нива на естрадиола през менопаузата ще насочи депонирането на мазнините към долната част на тялото. Възможно е натрупването им да се измести от ханша и бедрата към корема. В тази връзка учените от университета в Минесота (изследване на 31702 жени на възраст от 55 до 69 год., за период от 12 год.), както и техни колеги от Холандия (изследване на 6296 мъже в Ротердам), откриват, че хората с най-широки талии са най-предразположени към ранна смъртност.

 Трупащите мазнини около корема жени са с т. нар. „синдром W”. Тяхното здраве е сериозно заплашено и се характеризират с повишено тегло, кръвно налягане, холестерол и резистентност към инсулина. Счита се, че стресът е един от факторите, водещи до складиране на повече мазнини около корема.

 Предполага се, че рискът от преждевременна смърт вследствие трупането на коремни мазнини е свързан с това, че тези мазнини са разположени около жизнено важни органи и имат специфичен метаболизъм, водещ до висок холестерол и кръвно налягане (Д. Остин, 2003).

 Изводът е, че на тази проблемна зона трябва да се обърне специално внимание, както при жените, така и при мъжете.

 Затварянето на фитнес залите и страха от вируса, предполагам ще доведе до появата на нови хибридни форми на фитнес модели, в които ще са примесени дистанционните дигитални технологии за фитнес програмиране с тренировки в домашни условия. Това показаха и личните ми контакти с клиенти на магазина ни за фитнес оборудване и продажбите в него предимно на тежести, ластици, лежанки и комбинирани фитнес уреди. Считам, че ще се запази посещаването на бутиковите фитнеси и студия за персонални тренировки. Така или иначе, самообучението и виртуалното трениране чрез интернет и цифров фитнес няма как да се осъществи в оптималния си вариант без практическа намеса на персонален фитнес инструктор. В тази връзка, съветът ми е да се използва такъв, но предварително да бъдат проучени неговите знания, способности и практически опит. Мисля, че комбинирането на занимания в клуба с такива вкъщи ще са най-добрия подход за поддържане на добра фитнес форма и здраве, при положение обаче, че човек се самообразова и повишава спортната си култура.


3. Освен упражнения какви други физически активности препоръчвате за влизане в по-добра кондиция?

 Освен упражнения от различен тип, благоприятно въздействие имат и излетите в планината, интензивното ходене или колоездене и по принцип всичко, което е в зоната на интензивност с изграждащ характер. Например бавното бягане с честота на сърдечните съкращения под 120 уд/мин нямат изграждащ издръжливостта характер, а само възстановително-поддържащ. Затова по-добре е да направим 30 минутен крос с пулсова честота 130-140 уд/мин, отколкото туристическо ходене с пулс 110 уд/мин, пък макар и с продължителност от 3 часа. Такъв крос ще има изграждащ издръжливостта характер, ще въздейства благоприятно върху сърдечно-съдовата и дихателната система, ще изгори калории за сметка на мазнините поради наличието на достатъчно кислород за разграждането им, а чрез потта ще се изхвърлят и токсини и изобщо ще се въздейства благоприятно върху общото здраве. Така че, съветът ми е: винаги се стремете да предизвикате известен поносим дискомфорт за организма чрез интензивност и степен на напрежение в развиващата зона. По този начин ще изградите механизми за противодействието на тези напрежения и следствие на това ще разширите зоната на комфорт. Това се отнася както за кардио, така и силовите средства за въздействия.

 Бих насочил вниманието на жените и към изграждащите (анаболичните) процеси протичащи  по време на възстановяването след тренировка.  Фактически там се извършва действителното изграждане (анаболизма). Натоварването предизвиква разградни, катаболни процеси, но така или иначе едното без другото не може. Това са две страни на единен процес, който трябва да протича балансирано и хармонично. В тази връзка сме направили един сайт: http://fitat100.bg/, който представлява платформа за идеи за съзнателно оптимизиране на тяло и дух. В нея подробно обясняваме как човек трябва да диша, да спи, да се храни и т.н. за да бъде активен и жизнен в годините на своето съществуване.

 Бих искал да отбележа, че особено полезни са и стречинг упражненията и тези за третиране на миофасциите. Фасциите са най-големия орган в човешкото тяло и затова саморазмачкването им на ролери има общ здравословен ефект. С такъв е и дълбокият миоофасциален масаж.

 Подходящ подход предлага натуропатията която според дефиницията на Световната Здравна Организация е съвкупност от методи които имат за цел да подобрят защитните сили на човешкия организъм чрез натурални и биологични методи.

Простичко казано, натуропатията е Изкуството да Останем Здрави.

 

Нейните 10 техники (3 главни и 7 второстепенни) са следните:

1.      Хранене или хранителна хигиена

2.      Физическа активност

3.      Управление на стреса или невро-психична хигиена

4.      Хидрология

5.      Мануални терапии

6.      Рефлексни техники или рефлексология

7.      Дихателни техники

8.      Фитология и ароматология

9.      Енергийни техники (магнетизъм, рейки…)

10.  Вибрационни техники (използване на цветове, слънцетерапия, музика)

 

 Моята методика (JK Fit Motion) за комплексно въздействие върху организма на човека, чрез подпомагане на собствените лечебни способности и чрез външни въздействия, е част от този холистичен подход и превенция.

 След тези разяснения, остава отворен въпросът, как да спортуваме, да се храним и да управляваме стреса за да стимулираме способностите на организма да противодейства на външни деструктивни дразнители, да засили защитните си функции и имунитет.

 Понеже ме питахте само за физически активности няма да се спирам на ползите от престоя в сауната, парната баня, солната стая, инфраред кабината, спа процедурите и др.

 

4. Има ли значение възрастта за практикуване на спорт или въобще движение? За коя възраст какво е подходящо?

 - За спортуването за здраве няма възрастови граници, но има подходящи или не толкова подходящи двигателни активности.

 В книгата ми „Фитнесът“, съм посочил, че основната функция на живата материя е движението. Посочил съм също, че физическите упражнения зареждат с енергия и жизнени сили целия организъм на човека и имат квантова същност.

 Тренировката на тялото е и тренировка на ума.

 Мащабно изследване с възрастни хора, проведено от американския университет „Тъфтс“, през 1992 г. показва, че от проследените 30 фактора, се установило, че 10 от тях са обратими и съществени за повлияване върху процеса на стареене. Това са:

1. Мускулна маса

6. Телесни мазнини

2. Мускулна сила

7. Кръвна захар

3. Скорост на метаболизма

8. Ниво на холестерол

4. Аеробен капацитет

9. Плътност на костите

5. Кръвно налягане

10. Регулация на телесната температура

 

 Както се вижда, на първите две места по значимост за процеса на стареене са мускулната маса и сила.

 С напредване на възрастта избора трябва да се насочи от упражненията за сила, към такива за силова издръжливост, по-бавно изпълнение свързано с ритмично дишане, избягване на резки и тежки скоростно-силови натоварвания.

      .... Следва продължение ......      5. Какво и по колко време да се упражняваме според  възрастта? Как можем да постигнем задоволяващи успехи?

            &am

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *