В кондиция по време на карантина - Списание EVA - пълно интервю с проф. Юлиан Карабиберов - част 2

  .... продължение ....                      Пълно интервю с Юлиан Карабиберов, списание Ева - част.2

                                                               

                                                                                              Проф. Юлиан Карабиберов на 65 год. 

5. Какво и по колко време да се упражняваме според  възрастта? Как можем да постигнем задоволяващи успехи?

- Всеки трябва да спортува според възможностите и нуждите си и не на последно място според желанието си. Не бих казал, че спортуването за здраве трябва да стане начин на живот, а по скоро, част от начина на живот. Краткия престой в залата е за предпочитане, никой не иска да да прекара там часове. Тогава, дайте да видим как може да постигнем индивидуалния оптимум с минимален престой във фитнес центъра!?

 3 пъти седмично по 30 мин на ден е достатъчно, но най добре е да се извършват разнообразни дейности с приоритети за сезона, по 5 пъти седмично. Особено важно е да се следят показателите на натоварванията – интензивност, обем, плътност, координационна сложност.

За тренировъчната система, която използвам  ще спомена допълнително, ако Ви интересува.

             

6. Какво е най-важно да знаем, за да избегнем евентуална спортна травма?

- Най-важното е да се знаят правилните техники на изпълнение на използваните упражнения, да се контролират движенията и да се познава реакцията на собственото тяло.

 Смисълът на движението има водеща роля за това, как да функционират ефективно мускулите при изпълнението на важен двигателен акт. Затова от изключително значение е да се осъществява връзката „мисъл-действие“ при тренирането, да се контролира и възстановяването. Важно е и разгряването и вработването на организма за тренировката, обезопасяването й, кои тренировъчни машини са конструиране с цел избягване на травми при работа … и ред други неща, които човек трябва да знае. Преди да се пристъпи към сериозни тренировъчни занимания, човек трябва най-малкото да е добре информиран за това как функционира тялото и как въздействат върху него средствата които възнамерява да използва.

 Често до травми води и диспропорцията в развитието на силата на мускулите агонисти и антагонисти. В тази връзка съм разработил комплекси за силовото им балансиране, които при нужда се включват още в първия модул от тренировъчната ми система.

 Трябва да се внимава и за наличието на стари травми, които евентуално могат да се провокират от някои упражнения. За да не стане това, преди основното натоварване, се използват превантивни упражнения изпълнявани с ластици или кабели на скрипцови системи.

 

7. Вие как поддържате тялото си в добра форма? Каква е всекидневната ви рутина?

- С годините съм намерил най-ефективните според целта и най-икономичните форми на двигателна активност, които ми позволяват да поддържам формата си на ниво което ме задоволява, вече почти 50 години.

 Тренирам 5 пъти седмично по 15-20 мин на ден. Създал съм системата „JK FitMotion
“, която следвам и самия аз. Зимата си давам 1,5 месеца почивка. Тази почивка съм я нарекъл възстановително-детоксикираща. Имам нужда от нея, предвид 66 годишната ми възраст и предвид това, че не съм особено стриктен към храненето си и консумирам почти всичко което ми харесва (е това води до повече труд впоследствие). Двигателната дейност се променя с приоритети във времето и е съобразена с горепосочената модулна схема на системата „JK Fit Motion”. Създал съм някои принципи и методи на тренировка, които неизменно следвам, за да стоя във фитнес залата не повече от 20 мин. Въпросът е, така да тренираш, че да извлечеш максимума от краткия престой там. За интересуващите, това е от части описано в сайта на системата: www.fitmotion.eu.

 Много важно - ролята на Командната система (централно-нервна и периферна) за контрол на стреса.

 Хипотезата ми е, че генерираният чрез мисълта енергийно-информационен модел на поведение, може да промени качеството на живот и забави процесите на дегенерация и стареене.

 Номинираният за Нобелова награда по медицина през 2005 год. д-р Дърк Хамър и неговият последовател Клод Саба разглеждат  мозъка като електронен механизъм или компютър, а болестта като една от програмите му, която се задейства автоматично при специфични обстоятелства на висок или продължителен стрес или конфликт, с цел да предпази  организма от пълен колапс. Програмата се изключва, когато стресът или конфликтът е преодолян или разрешен.

 Дял от главния мозък, представляващ интерес за нас е „хипоталамуса“ , където са разположени центровете за поддържане на жизненото състояние на човека. Научно доказано е, че дейността на тези центрове също може да се регулира и контролира чрез специфични въздействия, каквито са средствата от йогата, медитацията, внушението, автогенните тренировки. От най-голямо значение за резултатите от прилагането на тези форми на въздействие е силата на човешкия дух.

 Умението да се използва тази сила градивно ще открие нови хоризонти за самоопределянето на човека, като зависимост преди всичко от самия него и по-малко от заобикалящата го среда. Това дава реални шансове за успех в борбата с негативизма, дегенеративните заболявания, зависимостите,  дискомфорта предизвикан от стресорите.

 Промените в начина на мислене и съзнанието на биоенергийно ниво, могат да променят информационно-енергийната матрица на човешкото тяло, а от там и силата на въздействие на рушащите здравето фактори.

 Организацията на енергия и материя, ръководена от ДНК-интелекта в посока положителни емоции, ведро настроение и радост, дава възможност на човека да засили своя имунитет и да противодейства на деструктивното влияние на стреса.

 Най-висшата степен на адаптация засяга невронните клетки на главния мозък и се изразява във формиране на двигателно-мисловни матрици с определени функции за организма. За това, всички въздействия върху него, трябва да се свързват комплексно с психо-моториката и генетичния апарат на човека, а не еднопосочно, както обикновено става в практиката. Казвам това, защото ме попитахте как се поддържам, а в основата на това стои тази теза и за сега се справям до колкото мога.


8. Може ли да ни препоръчате базова физическа активност, за да превключим от заседналия начин на живот, свързан с карантините и хоумофиса, към по-активен живот?

- Препоръчвам средствата от специално разработената патентована модулна система JK Fit Motion“. Тя включва, в началните модули, превантивно-стабилизиращи упражнения, за баланс и равновесна устойчивост, за мобилност, кинезитерапевтични и гимнастически, като занимаващите заучават и техники на битови движения, като ставане, сядане, клякане, ходене, позициониране на тялото и неговите части и др. Приоритетно този вид упражнения са включени в заниманията по пилатес на реформъри в Studio 7 Group и създадения сектор в JK GYM Nautilus. При използването им постепенно се развиват и координационните способности на занимаващите се.

 От особено значение е да се изучат техниките на дишане, като за целта тялото трябва да се държи изправено, раменете да са изнесени назад-надолу и гръдния кош да се повдигне за да се освободи диафрагмата. Самото дишане е добре да е коремно. При жените дишането обаче е основно гръдно, поради естеството на детеродните им функции, като такова е необходимо и при изпълнението на някои силови упражнения. Трябва да се поема въздух през носа, тъй като насищането на клетките с кислород е по-добро, отколкото при дишането през устата. Изправеното положение на тялото позволява правилно позициониране на вътрешните органи и свободно протичане на енергията през гръбначния стълб. В това отношение жените имат известно предимство пред мъжете, тъй като имат по-добра мобилност в гръбначния стълб.  Особено полезни са упражненията от йогата. Йогата далеч не са само спорт а изкуство, което ще съчетае дихателните техники с релаксацията, концентрацията, позитивното мислене и медитацията.

 Превантивно-стабилизиращите упражнения, които използваме в първия модул на моята програма (планк, страничен планк, бридж и др.), първоначално са статични, после се мобилизира една част от тялото, след това и други части, като постепенно се утежняват, динамизират, усложняват и така придобиват вида на функционално-координационните средства. Тези упражнения не трябва да се пренебрегват в началния етап на подготовка, защото те развиват силата на  т.нар. „дълбоки мускули“, като ротатори, фиксатори. стабилизатори, които принципно са най-слаби, най-бързо се уморяват и най-лесно се травмират. Тези мускули няма как да се развият с класическите тренировки със свободни тежести, които действат само по посока на гравитацията.

 Човек трябва да се научи, че физическите напрежения се генерират от енергийния център разположен в близост до общия център на тежестта на тялото (ОЦТ). Това означава, че независимо какви упражнения ще се правят, първо трябва да се напрегнат мускулите разположени по тазовото дъно и коремно-поясната област. Разполагаме дори с цялостна система за тренировка на мускулите разположени по тазовото дъно и вътрешната част на коремната кухина. Упражненията от системата повишават сексуалната активност и при жените и при мъжете. Такава система е специално разработена в България и от моя бивша колежанка от Колеж по спорт „Био Фит“.

 Трябва да отбележа, че генерираната от областта на ОЦТ енергия, преминава първоначално през най-инервираната част на тялото – долната част на гърба и се разпространява към периферията. Следователно упражнението „тяга“ е едно от най-важните, което не трябва да се пропуска в силовите тренировки.  Най-близо разположените стави до енергийния център са тазобедрените, т.е. те са най-важните, освен че са и най-големите. Мобилността и здравословния им статус са предпоставка за понижен риск от възникване на проблеми в посока надолу към коленни и глезенни стави и в посока нагоре към гръбначния стълб и врата. Затова споменатия по-напред пълен клек не би трябвало да се игнорира напълно, ако се изпълнява бавно, с малка тежест и правилно. Особено полезни са вариантите на упражнението „български клек“, особено ако ходилото на опорния крак е изнесено напред. Това позволява да се акцентира на мускулите по задната част на бедрата и седалището. За целта в JK GYM Nautilus, използваме специални кърл-машини, при които се работи от седеж, като така се развиват заднобедрените мускули в горната им част. Това прави хармоничната им връзката с глутеусите и придава елегантния вид на седалището на жената.

 На по-късните етапи, приоритета заемат упражненията за сила и най-вече за силова издръжливост изпълнявани по специално разработен бавнодинамичен метод (целта е приоритетно развиване на „работната нервно-мускулна система“ на организма). В него са миксирани базови упражнения изпълнявани с два вида интензивност –80-83% за сила и хипертрофия на активните мускулни белтъци и интензивност– 60-65% за силова издръжливост и саркоплазмена хипертрофия на мускулите.

 За жени горещо препоръчвам тренировъчните занимания за силова издръжливост в диапазона на по-ниските интензивности, но за сметка на това с леко повишен обем. S. Demura и кол. през 2008 год. съобщават, че жените имат по-голяма мускулна издръжливост от мъжете при натоварвания, равни на 40-60% от максималните. И все пак реално погледнато, пределните по тежест физически натоварвания могат да увредят женския организъм и то по-тежко, отколкото мъжкия.

 Кардио тренировките в зоните на средна мощност също присъстват в програмите с цел развиване на „обезпечаващата и енергийна система“ на организма и изгаряне на телесните мазнини. Може да е странно за някои, но трябва да отбележа, че те не са най-добрия подход за горене на мазнини, понеже общия калориен разход при тях е малък, а след тях нищожен (ако са били по сравнително нискоинтензивния равномерен еднократен метод). Не е така при силовите тренировки, които поддържат метаболизма висок часове след приключването им.

 Особено внимание се обръща на възстановяването и най-вече на “командната система“(централна нервна, вегетативна), емоционалното състояние, дишане, сън и др. Към системата са разработени ръководства и учебни помагала, кабинет за оценка и тестиране състоянието на трениращите, както и специално оборудван тренировъчен център в спортен комплекс Nautilus. За интересуващите, центърът се намира в жк Бокар 33 (зад МОЛ България в София).

 Във втория модул приложение намират и естествените лекоатлетически упражнения, като балистични (хвърлящи) и плиометрични (скокови), като са внимателно съобразени със спецификите на опорно-двигателния апарат на всеки занимаващ се.

 Третият модул от моята система включва т.нар. функционално-координационни упражнения, които са най-динамични, сложни по отношение на координация и са комплексни изпълнявани на фона на прогресивно нарастваща умора. Те, освен че развиват аеробната издръжливост и координационни способности, осъществяват „трансформирането“ на изградените двигателни качества в способности за ефективното им използване в ситуации съпътстващи ежедневието на човека. Така се постига едно кондициониране за бита и наистина висок КПД (коефициент на полезно действие) на постигнатото в предходните модули.

 

9. Как да се храним, когато тренираме по-активно и необходими ли са хранителни добавки?

Следва продължение...........................

                                                                                                                                                                                                               JK Fitness

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *