Миофибрилна мускулна хипертрофия и за сметка на какво е?

                                                                                                                                                              

                                                                                      На снимката: Гари Стридом и Юлиан Карабиберов                        

                                                                                                                                                                                                       Автор: Юлиан Карабиберов

  Този вид хипертрофия свързваме с нарастване физиологичния напречник на силните и бързи бели мускулни влакна от тип Б. Увеличаването количеството на активния белтък и по-точно на съкратителните белтъци актин и миозин не води до такава степен на увеличаване на мускулните размери и мускулно напомпване, както при саркоплазмената хипертрофия, но пък е налице значително по-голямо нарастване на мускулната сила. Този факт поставя под съмнение достоверността на твърдението, че силата расте пропорционално на мускулната маса.

  Възможно ли е силата да расте без да се увеличават мускулните размери?

  Отговорът е да, защото силата се увеличава за сметка на подобрената вътрешномускулна инервация и координация в работата на миофибрилите.

  Може да сте забелязали в тренировките с начинаещи фитнесмени, че първите 20 дни след началото на силовите занимания, силата расте без видимо нарастване на мускулните размери. Това е така, защото нервно-мускулната дейност става по-ефективна, инервират се по-голям брой мускулни влакна вземащи участие при преодоляване на тренировъчните тежести. Състезателите в спорта вдигане на тежести нямат интерес да са с масивни и тежки мускули, като на културисти, защото ако това се случи ще трябва да отидат в по-горна теглова категория. Те трябва да са с по-малко телесно тегло, но способни да преодоляват максимални тежести един-два пъти, т.е. да имат високо ниво на развитие на максималната сила. Щангиста не преследва визията на културиста, който тренира с тежести 65-75% от ПМ (повторен максимум) чрез които става с изразено силово издръжлива мускулатура.

  И така, методиката на тренировка на тежкоатлета е насочена към изграждане на способности за преодоляване на максимални и околомаксимални тежести, водещо до  едновременно активиране на максимален брой двигателни единици. Културистичната методика с използване на по-малки тежести задължава мускулите да работят с постепенно въвличане на двигателните единици до достигане на техния максимум в последните повторения от серията. Различния механизъм на участие на мускулите изграждат реципрочните механизми за противодействие на тежките условия създадени от стресорите в работната среда и спецификата на оформяне на мускулатурата и нейните качества.

  Многократните ни разговори в Колеж по спорт „Био Фит“ с легендарният Иван Абаджиев и неговия научен консултант, проф. Васил Фурнаджиев (гост-лектор в колежа), потвърдиха становището ни, че максималната сила може да нараства без значително увеличаване на мускулните размери (а според двамата специалисти и без никаква мускулна хипертрофия), като това става за сметка на подобряване на нервно-мускулната инервация и координация в работата между мускулните влакна.

  Не така е при саркоплазмената хипертрофия, въпреки, че в наш личен разговор, професионалният културист Гари Стридом (на снимката), сподели нуждата от тежко трениране за миофибрилна хипертрофия, както и това, че бодибилдерите трябва да работят периодично и за този тип хипертрофия. 


                                                                                    


  Миофибрилната хипертрофия увеличава значително в по-малка степен мускулните размери, но пък ако искате да сте силни и бързи, работете с околомаксимални тежести и следвайте разработения в Колеж по спорт „Био Фит“, „Принцип на скостно-силовия оптимум“, като подбирате тежести с които може да изпълнявате до 2-4 повторения в подход. Пределните тежести ще ви накарат да изпълнявате концентричната фаза от движенията с възможно най-голяма скорост, за да „избягате“ от дискомфорта на върховото напрежение. В крайна сметка голямата тежест няма да ви позволи бързо движение и в същността си този „метод на максималните усилия“ ще е също бавнодинамичен, както и всички останали силови методи. Това е много спряган и спорен въпрос, а именно за бавното движение и дали то да е такова в силовата тренировка. Ние разполагаме с нужните аргументи за да ви убедим, че работите ли силово, ще трябва да напрягате цялата мускулатура при бавни движения, като стартирате генерираното напрежение от мускулите по тазовото дъно, долната част на гърба, коремно-поясната област, т.е. от мускулите около ОЦТ.


  За да бъдат тренировките ви ефективни, без излишен продължителен престой в залата и загуба на време, тренирайте в JK Gym Nautilus или JK PRO GYM, където може свободно да питате и разговаряте по интересуващи ви теми!

                                                                                                                                                              Колеж по спорт „Био Фит“

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *