Инозинът – ползи и употреба


                                                                                         

 Инозинът е нуклеозид, който е един от основните елементи, използвани за изграждане на клетки. L-инозинът е биологично активната форма, която има химичната формула 1,9-дихидро-9-бета-D-рибофуранозил-6Н-пурин-6-он. L-инозинът се образува чрез свързване на молекула от пуриновото производно хипоксантин към молекула захарна рибоза чрез гликозидна връзка. Тази реакция се катализира от ензима фосфорилаза, който също превръща инозина обратно в хипоксантин и рибоза. L-инозинът най-често се намира в трансферната РНК (tRNA) и е от съществено значение за транслацията на генетичния код в базови двойки нуклеотиди на РНК. Той е и предшественик на няколко важни вещества като аденозин, който се използва в метаболизма и производството на енергия. Аденозин и инозин монофосфат също могат лесно да бъдат превърнати обратно в инозин.

 Освен това, L-инозинът е предшественик на пикочната киселина, който може да инхибира ефекта на свободните радикали. Смята се, че L-инозинът поддържа и много други телесни функции, главно тези, които се занимават с инсулин, метаболизъм на кислорода и синтеза на протеини.

  Най-често срещаните хранителни източници на L-инозин включват месо от органи и бирена мая. Предлага се и като здравословна хранителна добавка, обикновено под формата на капсули и таблетки. Изследваните дози инозин обикновено са в диапазона от 500 до 2000 милиграма на ден. Някои изследвания са използвали дози до 6 грама на ден.

                                                                                       

Употреба на L-инозин

 Най-честата употреба на инозин като добавка към здравето е подобряването на спортните постижения. Използва се и заради своите антиоксидантни свойства и за подпомагане на нервната система.

Признаци, че може да се нуждаете от L-инозин

 Затрудненото изпълнение на упражненията е един от най-честите признаци, че може да се възползвате от добавките с инозин, включително сила и издръжливост. Настъпването на умората при продължителни тренировки или физически труд може да бъде забавено от употребата на инозин преди натоварването.

 Употребата на инозин е особено разпространена сред състезатели по културизъм.

 Оксидативният стрес може също да показва, че може да се нуждаете от инозин, който да приеме под различни форми. Един от най-честите признаци на оксидативен стрес са признаците на стареене на кожата. При наранявания и травми на гръбначния мозък също можете да се възползвате от инозина.

 На пазара за хранителни добавки не са много фирмите предлагащи инозин в чиста форма, а трябва да се знае, че използването на такъв продукт е в компетенцията на треньори и специалисти в спортовете за аеробна или силова издръжливост.

 В България инозин като хранителна добавка се предлага под марката JK Nutrition. Може да го намерите в магазина на SNC в София, намиращ се на ул. Пиротска 12.

                                                                                                                             JK Fitness, по материали на xtend-life.com

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *