Ефективно трениране на кростренажор – как да го правим?

                                         

  Упражнението на елипсовиден кростренажор (елиптикъл) е чудесен начин да се разгреете, но също така да тренирате отделно горната и долната част на тялото чрез циклично кардионатоварване. Така че си струва да инвестирате в собственото си оборудване, което ще ви позволи да спортувате, независимо от ограниченията, свързани с коронавируса или времето.

  В статията ви предлагаме кой елиптичен кростренажор да изберете и как да тренирате на елиптичен кростренажор, за да се насладите на забележимите ефекти от тренировката.

  Кой елипсовиден кростренажор да изберете?

  Ако се чудите кой елиптичен кростренажор ще бъде най-добрият избор за вас, на първо място, вземете предвид количеството свободно пространство, което имате в дома си. Минималното пространство, което ще е необходимо за поставяне на уреда е 120-140 см на 50 см. Най-малките елипсовидни кростренажори с маховик ще бъдат идеалният избор за апартаменти в жилищен блок. Противно на външния вид, упражненията на този тип екипировка могат да бъдат толкова ефективни, колкото и на професионалните елиптични кростренажори, които са много по-големи. Когато купувате този тип уред за упражнения обаче, трябва внимателно да прочетете размерите му. Високите хора над 180 см трябва да използват елипсовидни тренажори с дълги дръжки и високо поставен монитор. Благодарение на това тренировката ще бъде удобна и позицията на тялото ще бъде непринудена. Ако, от друга страна, имате много повече място и търсите добро оборудване за тренировка, елипсовидният полупрафесионалния кростренажор ще бъде най-добрият избор. Устройствата с маховик монтиран отпред, са безопасни за хора с различна височина. Удължената елипса и относително плоският обхват на движенията означават, че дори хората над 160 см ще се радват на качествени тренировките на този елиптичен кростренажор.

  Как да тренирате на кростренажор?

  За да могат упражненията на елиптикъла да бъдат ефективни и да донесат очакваните резултати, трябва да следвате няколко важни правила по време на тренировка.

  Поддържайте права стойка на тялото и не се клатете настрани - навикът да поддържате правилната стойка ви позволява да ангажирате изцяло отделни мускулни групи в упражнения, благодарение на което ефектите от тренировките ще бъдат забележими по-бързо. Като се люлеете настрани, улеснявате мускулите си и не това е свързано с упражненията. Използвайте и двата си крака и ръце в упражненията - работата с ръце по време на тренировка е също толкова важна, колкото упражняването на краката. Можете да ангажирате ръцете си за активност, като хващате движещите се дръжки или ги движите, подобно на бягането. Ако, от друга страна, искате да се фокусирате само върху краката си, хванете неподвижните дръжки. Уверете се, че коремните ви мускули са напрегнати - прав гръб и стегнати лопатки автоматично принуждават коремните мускули да работят по време на тренировка, което ще почувствате като напрежение в тези зони.

  Преместете се назад, за да оформите мускулите на седалището - макар това да не е популярна елипсовидна тренировъчна техника и не всяко устройство го позволява, движенията назад да стимулират мускулите на седалището да работят повече.

  Контролирайте сърдечната честота и ритъма на тренировка - изгарянето на мазнини изисква интензивни тренировки, така че си струва да поддържате 65-80% интензивност по време на тренировка, изчислена от вашият максимален пулс. Усъвършенстваните елиптични кростренажори ще ви позволят сами да регулирате скоростта на тренировка според пулса си, така че не е нужно да се притеснявате за това.

  Поставете нови цели - поставянето на цели за обучение ви позволява да се придържате към редовните упражнения и да предотвратите рутината по време на тренировка. Можете например да изберете определено разстояние, което да изминете, или броя калории, които да бъдат изгорени.

  Погрижете се за редовността на тренировките - за да донесат очакваните резултати упражненията, те трябва да продължат поне 40 минути. Освен това си струва да тренирате поне 3-4 пъти седмично.

  Елиптичен кростренажор и бягаща пътека - каква е разликата?

  Закупуването на домашно оборудване за фитнес може да породи много дилеми. Един от най-трудните избори обикновено е закупуването на оборудване за аеробни упражнения. Елиптичният кростренажър и бягаща пътека са дилема, която ви държи будни през нощта, но ние обясняваме каква е разликата. На първо място, струва си да запомните, че и двете устройства ще работят добре в случай на редовни фитнес упражнения и с цел поддържане на стройна фигура независимо от сезона и времето. Както елиптичните кростренажори, така и бягащата пътека също ще бъдат чудесен избор за хора, които са започнали да отслабват. Тренировките в комфорта на собствения ви дом са удобни и не предизвикват допълнителен стрес, свързан с ходенето на фитнес, но пък там се създава добра атмосфера и мотивация за трениране.

  Изборът на конкретно оборудване зависи от нуждите и вида на упражненията, които искате да изпълните. Бягащата пътека ви позволява да извършвате интензивни тренировки. От своя страна кростренажорите са чудесен начин за укрепване и оформяне на мускулите на горната и долната част на тялото. Естествено и двете устройства се използват за аеробни тренировки, благодарение на които улесняват изгарянето на мазнини. По-скъпите модели също имат софтуер, който ви позволява да контролирате параметри като пулс, изминато разстояние, време за тренировка и брой изгорени калории на постоянна основа. Избирайки елиптичен кростренажор, вие се фокусирате върху ефективни тренировки независимо от времето и наличието на фитнес!

                                                                                                                 JK Fitness (по материали на Kelton (Полша)

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *