Цисусът - Cissus quadrangularis и неговите ползи за здравето

                                                                

  Цисусът - Cissus quadrangularis е растение, което е почитано заради своите лечебни свойства в продължение на хиляди години. В исторически план той се използва за лечение на много заболявания, включително хемороиди, подагра, астма и алергии. Неотдавнашни проучвания обаче установиха, че това мощно растение може също да помогне за укрепване на здравето на костите, облекчаване на болки в ставите и защита срещу хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

  Какво е цисусът?

  Cissus quadrangularis е пълзящо растение, което принадлежи към семейството на гроздето. Вирее в определени части на Азия и Африка, Cissus quadrangularis, отдавна се използва като естествено лекарство за лечение на голямо разнообразие от заболявания. От древни времена хората са го използвали за лечение на болка, регулиране на менструацията и възстановяване на костни фрактури. Използва се също за лечение на хемороиди, затлъстяване, алергии, астма, загуба на костна маса, подагра, диабет, висок холестерол. Лечебните свойства на това растение се дължат на високото му съдържание на витамин С и антиоксидантни съединения като каротеноиди, танини и феноли. Днес екстрактите, произведени от листата, корена и стъблото му, са широко достъпни като билкови добавки. Те могат да бъдат намерени под формата на прах, капсула или сироп.

                                                          

 11-седмично проучване установява, че храненето с Cissus quadrangularis на мишки с остеопороза помага за предотвратяване на костната загуба, като променя нивата на някои протеини, участващи в костния метаболизъм. Нещо повече, проучване при 9 души показва, че приемането на 500 mg цисус 3 пъти на ден в продължение на 6 седмици спомага за ускоряване на зарастването на фрактурирани челюстни кости, като помага и за намаляване на болката и подуването. По същия начин 3-месечно проучване при 60 души показа, че приемането на 1200 mg Cissus quadrangularis дневно насърчава заздравяването на фрактури и повишава нивата на специфичен протеин, необходим за образуването на костите. Цисусът спомага за намаляване на болките в ставите и облекчаване на симптомите на артрит, състояние, характеризиращо се с подути, сковани стави. Едно 8-седмично проучване при 29 мъже с хронична болка в ставите установява, че приемът на 3200 mg Cissus quadrangularis дневно значително намалява болката в ставите, предизвикана от тренирането с високоинтензивни упражнения.

   Потенциални странични ефекти

 Когато се приема според указанията, Cissus quadrangularis може да се използва безопасно с минимален риск от странични ефекти. Съобщени са обаче някои незначителни странични ефекти, най-честите от които включват газове, диария, сухота в устата, главоболие и безсъние. Предвид ограничените изследвания за безопасността на приема на Cissus quadrangularis по време на бременност, най-добре е да го избягвате, ако сте бременна или кърмите! Освен това се консултирайте с вашия личен лекар, преди да започнете да използвате Cissus quadrangularis, ако сте на лечение от диабет. Това може да понижи нивата на кръвната захар и може да попречи на вашите лекарства.

   Дозировка

 Понастоящем няма официална препоръчителна доза за Cissus quadrangularis. Повечето добавки се предлагат под формата на прах, капсула или сироп и са широко достъпни онлайн и в естествените здравни магазини и аптеки. Повечето от тези продукти препоръчват дози от 500 или 1000 mg на ден. Проучванията обаче установяват необходими дози от 300–3 200 mg на ден, за да осигурят ползи. В идеалния случай трябва да започнете с по-ниска доза и бавно да преминете на по-висока, за да прецените толерантността си.  

   РЕЗЮМЕ  

  Cissus quadrangularis се използва за лечение на различни заболявания от векове. Проучванията показват, че цисусът може да има мощни лечебни свойства, включително подпомагане здравето на костите, намаляване на болките в ставите и подпомагане на предотвратяването на метаболитен синдром.

Cissus quadrangularis се използва особено за лечение на: хемороиди затлъстяване алергии астма загуба на костна маса подагра диабет висок холестерол

  В спорта, цисусът се използва успешно и за естественото стимулиране на отделянето на хормона тестостерон. Често е включван като допълващ инградиент при разработването на тестостимулатори използвани в културизма и другите силови спортове.

  В България, екстракт от цисусът, като висококачествена хранителна добавка Cissus, може да намерите под марката JK Nutrition”.

                                                                                                           
                                                                                                                                        JK Fitness & SNC,          по материали на: healthline.com

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *