Топ 20 на най-големите хранителни митове - част 1

                                                                20 мита в храненето, по материали на healthline.com.                                            

                                                                              

  Социалните медии, четенето на любимото ви списание или посещението на популярни уебсайтове ви предлагат море от информация и съвети за храненето и здравето - повечето от които са неправилни. Дори квалифицирани здравни специалисти, включително лекари и диетолози, са отговорни за разпространението на дезинформация относно храненето сред обществото, което увеличава объркването.

  Ето 20 от най-големите митове, свързани с храненето, и защо тези остарели вярвания трябва да бъдат корегирани:

  1. „Приемани калории, изразходвани калории“ е всичко, което има значение, когато става въпрос за отслабване.

  Въпреки че създаването на калориен дефицит чрез изгаряне на повече енергия, отколкото се приемат, е най-важният фактор, когато става въпрос за загуба на тегло, но това не е единственото нещо, което има значение. Разчитането единствено на приема на калории не отчита големия брой променливи, които могат да попречат на някой да отслабне, дори когато е на много нискокалорична диета. Например хормонален дисбаланс, здравословни състояния като хипотиреоидизъм, метаболитни адаптации, употребата на някои лекарства и генетика са само някои от факторите, които могат да затруднят загубата на тегло за някои хора, дори когато са на строга диета. Тази концепция също не успява да подчертае значението и качеството на диетата за отслабване. Тези, които следват метода „приемани калории, изразходвани калории“ обикновено се концентрират единствено върху калорийната стойност на храните, а не върху тяхната хранителна стойност. Това може да доведе до избора на нискокалорични, бедни на хранителни вещества храни като оризови сладкиши и яйчен белтък пред по-висококалорични, богати на хранителни вещества храни като авокадо и цели яйца, което не е най-доброто за цялостното здраве. 

  2. Храните с високо съдържание на мазнини са нездравословни.

  Въпреки че тази остаряла и неправилна теория бавно си отива, много хора все още се страхуват от храни с високо съдържание на мазнини и спазват диети с ниско съдържание на мазнини с надеждата, че намаляването на приема на мазнини ще бъде от полза за цялостното им здраве. Диетичните мазнини са от съществено значение за оптималното здраве. Освен това диетите с ниско съдържание на мазнини са свързани с по-голям риск от здравословни проблеми, включително метаболитен синдром и могат да доведат до повишаване на инсулиновата резистентност и нивата на триглицеридите, които са известни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, диетите с по-високо съдържание на мазнини са доказано също толкова ефективни, или дори повече, от диетите с ниско съдържание на мазнини, когато става въпрос за насърчаване на загуба на тегло. Разбира се, крайностите в двете посоки, независимо дали става дума за диета с много ниско съдържание на мазнини или с много мазнини, могат да навредят на вашето здраве, особено когато качеството на диетата е лошо. Много храни с високо съдържание на мазнини са изключително хранителни и могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло.

3. Закуската е най-важното хранене за деня.

Mакар някога да се смяташе, че закуската е един от най-важните фактори за настройване на здравословния ден, зследванията показват, че това може да не е така за повечето възрасти. Например, изследванията показват, че отказването от закуската може да доведе до намален прием на калории. Освен това, участието в периодично гладуване, по време на което закуската се пропуска или се консумира по-късно през деня, е свързано с множество ползи, включително подобрен контрол на кръвната захар и намаляване на възпалителните маркери. Въпреки това, периодичното гладуване може да се постигне и чрез консумация на обикновена закуска, след което последното хранене е по-рано вечер, за да се поддържа прозорец на гладно от 14-16 часа. Имайте предвид, че това не се отнася за растящи деца и тийнейджъри или такива с повишени нужди от хранителни вещества, като бременни жени и такива с определени здравословни състояния, тъй като пропускането на хранене може да доведе до негативни последици за здравето при тези популации. От друга страна, някои изследвания показват, че закуската и консумирането на повече калории по-рано през деня, а не през нощта, съчетано с намалена честота на хранене, може да бъде от полза за здравето, като намали възпаленията и телесното тегло. Независимо, ако харесвате закуската, яжте я! Ако не сте любител за закуската, не изпитвайте нужда да я добавяте към ежедневието си. Консумирането на закуска не е необходимо за всички. Ползите за здравето са свързани както с приема на храна за закуска, така и с нейното пропускане.

  4. Трябва да ядете малки порции и да се храните често за оптимално здраве.

  Яденето по малко, но често и редовно през деня е метод, използван от много хора за засилване на метаболизма и загуба на теглото. Ако обаче сте здрави, честотата на храненията ви няма значение, докато задоволявате енергийните си нужди. Въпреки това, определени медицински състояния, като диабет, коронарна артериална болест и синдром на раздразнените черва (IBS), както и тези, които са бременни, могат да се възползват от по-честото хранене.

  5. Нехранителните подсладители не са нездравословни.

  Нарастващият интерес към храни с ниско съдържание на калории, ниско съдържание на въглехидрати и захар доведе до увеличаване на продуктите, които съдържат нехранителни подсладители (NNS). Макар да е ясно, че диетата с високо съдържание на добавена захар значително увеличава риска от заболяване, приемът на NNS също може да доведе до отрицателни здравни резултати. Например приемът на NNS може да увеличи риска от диабет тип 2, като доведе до отрицателни промени в чревните бактерии и насърчаване на дисрегулацията на кръвната захар. Нещо повече, редовният прием на NNS е свързан с цялостните нездравословни модели на живот. Имайте предвид, че изследванията в тази област продължават и са необходими бъдещи висококачествени проучвания, за да се потвърдят тези потенциални връзки.

  6. Съотношението на макроелементите е по-важно от качеството на диетата.

  Въпреки че фитнес треньорите могат да ви накарат да повярвате, че съотношението на макронутриентите във вашата диета е всичко, което има значение, когато става въпрос за загуба на тегло и цялостно здраве, този тесногръд подход към храненето не дава представа за реалната картина. Докато настройването на макро съотношенията може да е от полза за здравето по много начини, най-важният фактор във всяка диета е качеството на храните, които ядете. Въпреки че може да е възможно да отслабнете, като не ядете нищо, освен силно преработени храни и протеинови шейкове, фокусирайки се единствено върху лишаване от макронутриенти, така яденето на определени храни може или да увеличи, или да намали метаболитното здраве, риска от заболявания, продължителността на живота и жизнеността.       Въпреки че регулирането на макросъотношенията може да бъде полезно в някои отношения, най-важният начин за насърчаване на цялостното здраве е спазването на хранителна програма, богата на натурални, непреработени храни, независимо от макросъотношението.

  7. Белите картофи са нездравословни.

  Често етикетирани като „нездравословни“ от хората в света на храненето, белите картофи са ограничени за консумация от много хора, които искат да отслабнат или да подобрят цялостното си здраве. Докато яденето на твърде много храна, включително бели картофи, може да доведе до наддаване на тегло, тези нишестени продукти са изключително хранителни и могат да бъдат включени като част от здравословната диета. Белите картофи са отличен източник на много хранителни вещества, включително калий, витамин С и фибри. Освен това те са по-засищащи от други източници на въглехидрати като ориз и тестени изделия и могат да ви помогнат да се чувствате по-доволни след хранене. Само не забравяйте да се наслаждавате на картофи, печени а не пържени.

  8. Нискомаслените и диетичните храни са здравословни алтернативи.

  Направете разходка до местния магазин за хранителни стоки и ще намерите разнообразие от продукти, обозначени като „диетични“, „леки“, „нискомаслени“ и „без мазнини“. Въпреки че тези продукти са примамливи за тези, които искат да изхвърлят излишните телесни мазнини, те обикновено са нездравословен избор. Изследванията показват, че много продукти с ниско съдържание на мазнини и диети съдържат много повече добавена захар и сол, отколкото техните колеги с редовно съдържание на мазнини. Най-добре е да се откажете от тези продукти и вместо това да се наслаждавате на малки количества храни като пълномаслено кисело мляко, сирене и ядково масло.

  9. Добавките са загуба на пари.

  Въпреки че фокусирането върху консумацията на хранителни вещества, добре закръглена диета е най-важният компонент на здравето, добавките, когато се използват правилно и в правилната форма, могат да бъдат полезни в много отношения. За мнозина, особено за тези със здравословно състояние като диабет тип 2, както и за тези, които приемат често срещани лекарства като статини, инхибитори на протонната помпа, контрол на раждаемостта и антидиабетни лекарства, приемането на специфични добавки може значително да повлияе на тяхното здраве. Например, добавянето на магнезий и витамини от група В е в полза на тези с диабет тип 2 чрез повишаване на кръвната захар и намаляване на рисковите фактори на сърдечните заболявания и свързаните с диабета усложнения. Хора с генетични мутации като метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR), лица на възраст над 50 години и бременни или кърмещи жени са други примери за популации, които могат да се възползват от приемането на специфични добавки.

  10. Спазването на много нискокалорична диета е най-добрият начин да отслабнете.

  Въпреки че намаляването на приема на калории наистина може да увеличи загубата на тегло, намаляването на калориите до твърде ниско ниво може да доведе до метаболитни адаптации и дългосрочни последици за здравето. Въпреки че преминаването на много нискокалорична диета вероятно ще насърчи бързата загуба на тегло в краткосрочен план, дългосрочното спазване на много нискокалорични диети води до намаляване на метаболизма, повишено чувство на глад и промени в хормоните имащи отношение към пълнотата. Това затруднява дългосрочното поддържане на теглото. Ето защо проучванията показват, че нискокалоричните диети рядко успяват да задържат излишните килограми в дългосрочен план.

  Следва продължение ........                                                              JK Fitness & SNC                      по материали на: healthline.com