20-те най-големи хранителни митове - част 2

                ................... продължение   

                                                                              

11. Трябва да сте слаби, за да сте здрави.

  Затлъстяването е свързано с много здравословни състояния, включително диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, депресия, някои видове рак и дори ранна смърт. И все пак, намаляването на риска от заболяване не означава, че трябва да сте слаби. Най-важното е консумацията на нужните хранителни вещества и поддържането на активен начин на живот, тъй като това поведение често оптимизира телесното тегло и процента на телесните мазнини.

  12. Калциевите хранителни добавки са необходими за здравето на костите.

  На много хора се казва да добавят калциеви добавки, за да поддържат здрава костната си система. Настоящите изследвания обаче показват, че добавянето на калций може да донесе повече вреда, отколкото полза. Например, някои проучвания свързват калциевите добавки с повишен риск от сърдечни заболявания. Освен това изследванията показват, че те не намаляват риска от фрактури или остеопороза. Ако сте загрижени за приема на калций, най-добре е да се съсредоточите върху хранителни източници богати на калций, като пълномаслено кисело мляко, сардини, боб и семена.

  13. Добавките с фибри са добър заместител на храни с високо съдържание на фибри.

  Много хора се стремят да приемат адекватни количества диетични влакнини, поради което добавките с фибри са толкова популярни. Въпреки че добавките с фибри могат да са от полза за здравето чрез подобряване на движението на червата и контрола на кръвната захар, те не трябва да заменят истинската храна. Пълноценните храни с високо съдържание на фибри като зеленчуци, боб и плодове съдържат хранителни вещества и растителни съединения, които действат синергично за укрепване на вашето здраве и не могат да бъдат заменени с добавки с фибри. Следователно, хранителните добавки с фибри не трябва да се използват като заместител на пълноценните храни с високо съдържание на фибри.

  14. Всички смутита и сокове са здравословни.

  Някои сокове и смутита са изключително хранителни. Например, смути с плътни хранителни вещества или прясно приготвен сок, съставен предимно от зеленчуци без нишесте, може да бъде чудесен начин да увеличите приема на витамини, минерали и антиоксиданти. И все пак е важно да знаете, че повечето сокове и смутита, продавани в магазините, са заредени със захар и калории. Когато се консумират в излишък, те могат да насърчат наддаване на тегло и други здравословни проблеми като кариес и нарушаване на регулацията на кръвната захар.

  15. Всеки може да се възползва от приема на пробиотици.

 Пробиотиците са сред най-популярните хранителни добавки на пазара. Практикуващите специалисти обикновено ги предписват, като добавка към храненето, но изследванията показват, че за някои хора, те може да не са необходими и полезни, както за други. Храносмилателната система на някои хора не само е устойчива на колонизация на пробиотици, но въвеждането на пробиотици чрез добавки може да доведе до отрицателни промени в техните чревни бактерии. Плюс това, бактериалният свръхрастеж в тънките черва, свързан с употребата на пробиотици, може да доведе до подуване на корема, газове и други неблагоприятни странични ефекти. Освен това, някои проучвания показват, че пробиотичното лечение след курс на антибиотици може да забави естественото възстановяване на нормалните чревни бактерии.  Вместо да се предписват като универсална добавка за всички, пробиотиците трябва да бъдат по-персонализирано предписвани и да се използват само когато имат вероятна терапевтична полза.

  16. Отслабването е лесно.

  Не се заблуждавайте от драматичните снимки преди и след, използвани от компаниите за добавки, и истории за бързо отслабване, постигнати с малко или никакви усилия. Отслабването не е лесно. Изисква последователност, любов към себе си, упорита работа и търпение. Плюс това, генетиката и други фактори правят загубата на тегло много по-трудна за някои, отколкото за други. Ако се борите да отслабнете, не сте сами. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да не се поддавате на идеята за бързо видимо отслабване и да намерите правилния начин на хранене и двигателна активност, която работи за вас.

  17. Проследяването на приема на калории и макроелементи е необходимо за отслабването.

  Няма нужда да се вманиачавате върху приема на калории и да проследявате всяка хапка храна, която минава през устните ви, за да отслабнете. Въпреки че проследяването на храната може да бъде полезен инструмент, когато се опитвате да загубите излишните телесни мазнини, това не е подходящо за всички. Нещо повече, прекалената заетост с храната чрез проследяване на калориите е свързана с повишен риск от неподредени хранителни тенденции.

  18. Храните с висок холестерол са нездравословни.

 Идеята за вредността на богатите на холестерол храни се разпадна благодарение на погрешните схващания за това, как холестерола в храните влияе зле върху здравето на сърцето. Докато някои хора са по-чувствителни към този холестерол от други, като цяло хранителните продукти богати на холестерол, могат да бъдат включени в здравословната диета. Всъщност включването на богати на холестерол хранителни продукти като яйца и пълномаслено кисело мляко във вашата диета може да укрепи здравето, като засили усещането за пълнота и осигури важни хранителни вещества, които липсват на други храни.

  19. Хранителните разстройства засягат само жените.

  Много хора предполагат, че хранителните разстройства и нарушенията на хранителните тенденции засягат само жените. В действителност, юношите и възрастните мъже също са изложени на риск. Нещо повече, над 30% от юношите в САЩ съобщават за недоволство от тялото и използването на нездравословни методи за постигане на идеалния си тип тяло. Важно е да се отбележи, че хранителните разстройства се срещат по по-различен начин при мъжете, отколкото при жените и те са по-разпространени при юноши и млади възрастни мъже, които са гей или бисексуални. Това показва необходимостта от специфично лечение на хранителните разстройства, които се наблюдават при мъжката популация.

  20. Въглехидратите ви карат да наддавате.

  Точно както мазнините са обвинявани, че насърчават наддаването на тегло и сърдечните заболявания, така и въглехидратите са избягвани от много хора поради опасенията, че консумацията на този макронутриент ще доведе до затлъстяване, диабет и други неблагоприятни последици за здравето. В действителност, приема на умерено количество въглехидрати които са богати на фибри, витамини и минерали, като нишестени кореноплодни зеленчуци, древни зърнени храни и бобови растения, вероятно ще бъде от полза за вашето здраве. Например диетичните програми, които съдържат балансирана комбинация от въглехидрати с високо съдържание на фибри, главно от продукти, здравословни мазнини и протеини, като средиземноморската диета, са свързани с намален риск от затлъстяване, диабет, някои видове рак и сърдечни заболявания. Въпреки това, богатите на въглехидрати храни като сладкиши, бисквитки, подсладени напитки и бял хляб трябва да бъдат ограничени, тъй като тези храни могат да увеличат наддаването на тегло и риска от заболявания, когато се ядат в излишък. Както можете да видите, качеството на храните е основният фактор за риска от заболявания.

                                                                                                                          
                                                                                                                                                           JK Fitness & SNC          по материали на: healthline.com

Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *