Етикети
Боксови артикули Benlee & Rocky Marcìano креатин Novacrea креатин монохидрат смучещи таблети креатин инерционна тренировкa JK Fitness тренировъчна методика за кондиционна подготовка JK GYM Nautilus физически качества GOFLO Trainer в JK Fitness Market спортна напитка хранителни добавки вегани диетично хранене хидратация вода фитнес тренировки здраве хранителна програма здравословно хранене физически упражнения метаанализ наднормено тегло мускулна маса подкожни мазнини хранене кетонни диети метаболизъм циклични кардиотренировки сила силови качества аеробни тренировки мускулни обеми бързина Хранене преди тренировка червени мускулни влакна Инерционни тренировки „Inertial Pro Motion” legs-training високопротеинови диети High-protein-diets Масажът Cluster Dextrin въглехидрати хранене и хранителни добавки Нискомаслена диета въглехидратна диета Витамините имунитет спорт стрес биоенергии joints Energy Cakes възстановяване тренировка Стареене

Хранене и възстановяване след тренировка

                                                                                                                                                                         Автор: Христо от Лясковец

                                                                         Хранене и възстановяване след тренировка 1    

  Всеки от нас е бил „обучаван“ още в детството си, четрябва да се храни, но не всички от нас са се  научили от първо-приемникаси- родителите на правилните уроци. Всеки спортуващ във фитнес центровете на JK Fitness, целящ добро възстановяване и мускулен растеж в тренировка, трябва да знае какво е  рационално му хранене, за да постига целите си без използването на диети.


  Хранене за възстановяване след тренировка и мускулен растеж

  В резултат на разни диети и псевдо-хранения,живота на много съвременни хора се превърна в част от ежедневието им катосамоцел. И само от време на време можем да прибегнем до индивидуални хранителнипрограми. Следователно, хората забравят много от полезни компоненти на храните,които консумират и в резултат на това, по-голямата част от мъжете и жените са съсздравни проблеми, включително метаболитни нарушения. Но вместо да следва проститеинструкции за хранене, човечеството понася доста поражения, които си нанасячрез нея и тя става, враг номер едно!

Във фитнес залите, трениращите за мускулен растеж, изготвят специален хранителен план и разпределят храната на 5 или повече приема. Така храненето е пълноценно и богато основно на мускулноизграждащите протеини и енергийни въглехидрати. Особено ценни са натуралните билкови продукти, предлагани в  "JK Fitness Market" и  SNC.


   Диети или правилно хранене?

  Диетите за възстановяване на метаболизмаосигуряват важно разбиране за живота ни, но само ако имаме сетива да гоасимилираме: да не се смесваме различните хранителни продукти. Правилното хранене е съществена част от процеса на възстановяване след тренировка, ичесто се пренебрегва или се изпълнява неправилно. С добро планиране обаче,храненето след тренировка може да помогне на организма да се адаптира къмфизиологичния стрес причинен след тренировка и да подготви тялото да тренираотново и отново.


По-рано в зората на Фитнес индустрията битуваше мнение,че месото, рибата, бобът и млечни продукти бяха по-добре да се вземат предилягане. Сега различни диетолози твърдят, че през нощта храносмилането иобмяната на веществата се забавят-докато спим,така че едва ли се усвоявапротеинът в неговата пълноценна форма и е напълно възможно да се затлъстява.Така тези продукти трябва да се консумират за закуска или обяд. За това и азвинаги практикувам така и съветвам хората да вечерят до 18:00 с твърда храна идо лягането в 22:00 ч. да се консумира течна храна-протеин или салати. И следкъсна вечеря задължително разходка на квартала!


  Храненето за така важното възстановяване следтренировка (се говори много, но малко се вслушваме в казаното), следва да бъдеосновен приоритет за всеки уважаващ себе си човек, а хранителните добавки неизменначаст от менюто му. Веднага след тренировка, мускулите са “гладни“ за хранителни вещества като въглехидрати, протеини,витамини, минерали, както и някои мазнини. Всички те са от съществено значениеза бързото (качествено) възстановяване след интензивни /фитнес/ тренировки. Правилнотохранене е съществена част от процеса на възстановяване и често се пренебрегваили се изпълнява неправилно. С добро планиране обаче, храненето след тренировкаможе да помогне на организма да се адаптира към физиологичния стрес напосещението в залата и да подготви тялото да тренира отново. По време натренировка, мускулната тъкан неминуемо се разкъсва и поврежда.


  Прием на протеини с храненето

  Приемът напротеини след тренировката обаче, осигурява хранителни вещества иаминокиселини, които са необходими за възстановяването, и процеса нарегенерация. Аминокиселините спомагат за изграждане и ремонт на мускулите икостите, заедно с други телесни клетки повредени по време на упражненията. Етозащо, протеините трябва да присъстват задължително в менюто след силовинатоварвания. Те също така осигуряват енергия, нужна за клетки, тъкани, органии мускули, както и мозъка. За това, протеините са често приемани под формата на хранителни добавки.

Няма такова нещо като лош протеин, но някои източницина протеини са по-здравословни за Вас от други. Тези добри протеини сапълноценни, и предоставящи всички незаменими аминокиселини, като заедно с товаимат минимално количество мазнини. Ако смятате, че не можете да си набавитедостатъчно протеини след тренировката чрез храната, протеиновите добавки сачудесен заместител. За оптимални резултати и съхраняване на мускулите,протеинът, който приемате след тренировката трябва да съдържа голямо количествоаминокиселини с разклонена верига. Те са първите аминокиселини, изразходвани повреме на интензивността на тренировката. Суроватъчния протеин има най-високитенива на тези аминокиселини. Колкото по-бързо протеинът се усвоява и абсорбираот тялото, толкова по-бързо тъканите получават храна, от която се нуждаят заремонт и възстановяване. Протеините се разглеждат като бързодействащи илибавнодействащи, в зависимост от това колко бързо се абсорбират. Соевия протеини суроватъчния протеин се считат за бързодействащи източници на протеини, аказеина и млечно-яйчният се считат за бавно действащ протеин.
Колагенът пък е полезен за кожата, косата, ноктите и мускулната и сухожилна тъкан при трениращи фитнес, особено от женски пол.

                                                                                             Хранене и възстановяване след тренировка 2

  Прием на въглехидрати с храненето

  След тренировка, въглехидратите могат значително дадопринесат за физическото възстановяване. Ако може да се консумиратвъглехидрати в рамките на първите 30 до 60 минути след тренировка(отворенпрозорец),не само ще се ускори възстановяването чрез захранване на уморенитемускули, но също така ще се подобри подготовка за залата на следващия ден. Въглехидратипряко засягат нивата на мускулния гликоген, който се изхабява по време натренировка. Всеки приет въглехидрат е по-добре, отколкото липсата навъглехидрати, особено като се има в предвид че въглехидратите играят толковаважна роля при възстановяването след тренировка. Консумацията на въглехидратислед физически упражнения и тежка тренировка, спомага за възстановяването на нивата на кръвната захар. Прекомерния прием на прости въглехидрати, скоито много съвременни хора си играят, за да плащат впоследствие висока цена предлекарските кабинети.

Въглехидратите попълват необходимите на тялото калории,като по този начин съхраняват наличните протеини в мускулите, необходими запълноценното връщане във фитнес залата. Въглехидратите също така стимулират обмяната навеществата и укрепват вашия имунитет. Често се приемат и под формата на гейнери, енергетици и друг вид хранителни добавки.

                                

                                                                                                  Хранене и възстановяване след тренировка 3

  Прием на витамини и минерали с храненето

  По време на фитнес тренировка, тялото губи жизненоважнивитамини и минерали, чрез изпотяването и обмяната на веществата. Губят севитамини като тези от B комплекса, а също така и мастноразтворимите витамини А,D и Е. Тялото изхвърля и доста минерали като цинк, селен, калций и магнезий, атяхната липса може да доведе до болки и крампи в мускулите след тренировката. Етозащо, в допълнение към въглехидратите и протеините, тялото се нуждае от някоивитамини и минерали, за да помогне на метаболизма при попълване на клетъчнатаенергия, да подкрепи ремонта на увредените тъкани, и да намали вредата отсвободните радикали. Калцият например е известен с неговата роля в изгражданетои поддръжката на костите, но този минерал е необходим и за нормалната мускулнафункция. Без калций, мускулите не биха могли да се свиват правилно. Ето защо,мускулните крампи може да бъдат резултат от загубата на калций по време натренировката. Магнезият е минерал, който пък е необходим за освобождаване намускулите от напрежението. Без него, мускулите ще останат напрегнати. Калият еотговорен за мускулните и нервните функции в клетките на организма. Мускулнаслабост често е свързана с недостиг на калий, поради неговото изчерпване повреме на фитнес тренировка. Витамините и минералите се приемат под формата на хранителни добавки, като изотоници, витализатори, имуностимулатори и др.


  Възстановяване и сън

  Отдавна е доказано, че липсата на сън може да намалив пъти ефективността на тренировката и дори да ви откаже напълно. При безсъниенастроението се променя, умората настъпва в пъти по–лесно, като цяло сеотразява негативно на физиологичните механизми, отговорни за адаптацията къмстреса от упражненията. Никога не забравяйте,че хормоналната секреция по време на сън е един от най – важните фактори, коитооказват благотворно влияние върху възстановяването. В края на краищата целта насъня е да възстанови организма. Силно препоръчително е да се научите да спите,дори и да сте нощни птици. Създайте си навик да лягате по едно и също време,така че само като помиришете леглото и да затваряте очи. Махнете всичкоразсейващо от спалнята: мобилни телефони и смартфони, телевизори, компютри ипрочие. Ако е възможно спете поне по 8 часа, а когато се налага да ставате рано– задължително направете една мощна следобедна дрямка в продължение на 30 мин.


- Но е важно да запомним,че ние не сме роби на стомаха си и не живеем за да се храним, а се храним за даживеем! Освен това сме душевни същества с човешки облик, а не човешки същества сдушевност. За това нямамнужда от велики неща в Живота си, а от малки едва забележими,които го правятВелик.

Откривайки страстта си – товаподобрява паметта и креативността ни. Когато човек  се занимава с нещо, което обича,влага най-многоот себе си. По собствена инициатива учи все повече подробности за хобито си итака повишава не само общата си култура, но и тренирам паметта си. А и колкотоповече навлиза в дадена материя, толкова повече се отпуска и е креативен. Такапобедата не винаги означава да бъде "първи" пред някого. Или да енай-добрият. Не!

Така се стимулира желанието  да е най-търсения-макар и Втори! Така  победата е това когато сме станалипо-добри, отколкото сме били когато и да било от преди!

                                                                                                                                                                                                                                                JK Fitness  &  SNC
Коментари: 0
Към тази публикация още няма коментари. Защо не напишете първия коментар още сега?
Коментирайте статията

Вашият email адрес няма да се публикува. Задължителните полета са маркирани със *