Clicky

18 Dec

Диосгенинът

Публикувано в: Хранене и добавки

Диосгенинът е растителен стерол от растението див ямс – мексикански сладък картоф. Растението се счита за диворастящо в районите на Северна Америка и е с латинско наименование Dioscorea villosa. Грудките му са дебели и стигат до 10 см в диаметър, а увивните му стъбла са с дължина достигаща над 5 м (виж снимката по-долу). 

 

  Диосгенинът е растителен стерол от растението див ямс – мексикански сладък картоф. Растението се счита за диворастящо в районите на Северна Америка и е с латинско наименование Dioscorea villosa. Грудките му са дебели и стигат до 10 см в диаметър, а увивните му стъбла са с дължина достигаща над 5 м (виж снимката по-долу).

  В древноста дивият ям се използвал и от мъже и от жени, съответно за повишаване на половите функции и подобряване на състоянието на женския организъм в период на менопауза.

  Били известни функциите му да участва в процеси свързани с производството на някои хормони, да подобрява състоянието на организма при невралгии, артрит, висок холестерол, да намалява артериалното налягане и подобрява функцията на сьрцето, да разширява периферните съдове, да повишава диурезата, да повлиява добре при заболявания на опорно-двигателния апарат и корекции в костно - мускулния апарат.

                                                                                                                        

  Биологичното действие на сладкия картоф е следствие от съдържанието на гликозида сапонин и диосгенина, като негово производно.Диосгенинът се преобразува в дехидроепиандростерон – DHEA, който в миналото беше широко използван като прекурсор на тестостеронът от атлетите на ГДР. Счита се, че DHEA като хранителна добавка е разработена от спортната фармацевтика на бившата социалистическа република. Независимо от целта на разработките, DHEA си остава най-ценното стероидно съединение за подмладяване. С право DHEA е наричан „Хормон на подмладяването“, поради регенеративното му действие върху човешкото тяло.

 

Диосгенинът на Bio Fit, като 95%-ен екстрат извлечен от сладкия мексикански картоф е  ефективен стимулатор на естественото производство на стероиди (полови хормони) в тялото. Като екстракт с възможно най-висока степен на концентрация е мощен прекурсор на тестостерона. Поддържа нормално нивото на хормоните в кръвта при мъжете и при жените и е техен естествен хормонален регулатор. Виж формулата на диосгенинът:

                                       

  Хранителната добавка на Bio Fit  съдържа 20 мг Diosgenin (95% екстракт от корен на Dioscorea villosa) и дозировката е 1-2 капсули  с прием на достатъчно количество вода.

  Диосгенинът намира приложение при производството на кортизон, прегненолон, прогестерон, и други стероидни продукти. Така диосгенинът е считан за един от най-ценните продукти в подготовката и медикаментозното стимулиране в културизма и редица силови спортове. Най-широко се използва в силовите спортове, като тежка атлетика, лека атлетика, борба, бокс, силов трибой, канадска борба и др.

  Фитохормонът диосгенин, като източник на естествен прогестерон, подобрява състоянието на женския организъм в период на менопауза. Намалява симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и в  влияе положително на ендокринната система на женския организъм. Така че, хранителната добавка “Diosgenin” на Bio Fit е подходяща и  полезна и за мъже и за жени.

  Има данни, че подпомага спазмолитичното, диуретичното, хипотензивното и противовъзпалително действие, както и да помага и при съдова обща, церебрална, коронарна атеросклероза, хипертонична болест, стенокардия и други.

  Ценните му свойства, правят тази хранителна добавка една от най-желаните, особено в сферата на силовите спортове.

  Самият диосгенин не е фармацевтичен стероиден препарат и не подлежи на контрол от WADA.

 

Ползвана литература:

 

  Marker RE, Krueger J (1940). "Sterols. CXII. Sapogenins. XLI. The Preparation of Trillin and its Conversion to Progesterone". J. Am. Chem. Soc. 62 (12): 3349–3350.

  Liu MJ, Wang Z, Ju Y, Wong RN, Wu QY (2005). "Diosgenin induces cell cycle arrest and apoptosis in human leukemia K562 cells with the disruption of Ca2+ homeostasis". Cancer Chemother. Pharmacol. 55 (1): 79–90. 

  Cayen MN, Dvornik D (1979). "Effect of diosgenin on lipid metabolism in rats" (abstract page). J. Lipid Res. 20 (2): 162–74. 

 

                                                                                              JK Fitness & SNC

Тагове: Диосгенинът

Публикувай коментар

Име
Адрес на е-поща
Коментар
Защитен код
Изработка 8xdesign.com
JK FITNESS MARKET © 2018