Clicky

28 Feb

Аминокиселини

Публикувано в: Хранене и добавки

  Аминокиселините са базовия градивен елемент на белтъците в човешкото тяло. Самите мускули са изградени от аминокиселини, а съкратителните им свойства се осигуряват от активните белтъци актин и миозин (виж фигурата).  Увеличаването на размерите им е свързано с т.нар. миофибрилна хипертрофия. 

 

  Аминокиселините са базовия градивен елемент на белтъците в човешкото тяло. Самите мускули са изградени от аминокиселини, а съкратителните им свойства се осигуряват от активните белтъци актин и миозин (виж фигурата).  Увеличаването на размерите им е свързано с т.нар. миофибрилна хипертрофия. 

                                     

  От фигурата се вижда, че миофибрилите (мускулните клетки, или влакна) съставляват основната част от скелетните мускули, благодарение на които се извършват движенията. Движението е основната функция на живата материя, а движението е живот. Следователно, аминокиселините са животът в природата. Ако приемем този факт, ще стане ясно, че техния прием под формата на протеин, свързани в пептидни връзки, или в свободна форма е жизнено важно за човешкия организъм.  

  От биохимична гледна точка, аминокиселините представляват химични съединения, в  молекулите на които има химични и аминогрупи. Когато аминогрупата е разделена от карбоксилната група чрез един атом, аминокиселините се разглеждат като алфа-аминокиселини. Това са т.нар. протеиногенни биологично активни аминокиселини изграждащи белтъците в човешкия организъм. Те са лявовъртящи – L-форми, което означава, че въртят наляво равнината на плоско поляризирана светлина.   Аминокиселините се делят на заменими, незаменими и условнозаменими (незаменими са само в отделни случаи). Незаменимите са 8, не могат да се синтезират в организма и за това е необходим приема им отвън, чрез храната.   

  Най-често аминокиселините използвани под формата на хранителни добавки от спортистите и активно трениращите, са получени чрез ензимно разграждане на сурватъчен протеинов изолат. Те спомагат за бързо снабдяване и възстановяване на мускулните белтъци, изгорени в тренировката. Аминокиселините участват и в синтеза на ензимите в човешкото тяло, изграждат кръвта, имат положително влияние върху настроението и т.н. Познати са над 100 вида аминокиселини, разделящи се на два вида - заменими и незаменими. В литературата се разглеждат 20, или 22 от тях, за да се считат белтъците за пълноценни, като произхода им е животиснки или растителен. В бодибилдинг практиката се счита, че растителните са непълноценни, но съществуват данни които показват, че когато се комбинират от няколко различни източника стават пълноценни. 

  Всяка аминокиселина играе определяща роля в организма на човека. Аминокиселините са подходящи са консумация при тежко физическо и умствено изтощение, при сърдечна слабост, дължаща се на сърдечни пороци, високоинтензивна работа на мускулите, която е свързана с разграждане на мускулна тъкън и мускулна дистрофия. Консумацията на аминокиселините води до общо укрепване на организма, енергизация, стимулиране на собственото производство на хормони, вазодилация и ускорен кръвоток и още много функции, зависещи от конкретната аминокиселина, или групи аминокиселини. В спорта особено популярни са аминокиселините с разклонена верига ( BCAAs – L-левцин, L-изолевцин и L-валин), използвани като хранителна добавка:

                                

  В следващия материал за аминокиселините, ще ви запознаем с две независими научни изследвания на американски и руски специалисти, разкриващи интересни факти относно тренировката и прегрупирането на аминокиселините за да бъдат образувани нови съкратителни белтъци. За първи път тези уникални изследвания са публикувани у нас в книгите на доц. Юлиан Карабиберов – „Фитнесът, 2017“ и „Кондиционната подготовка във волейбола“, 2016.

                                                                                         JK Fitness & SNC 

Публикувай коментар

Име
Адрес на е-поща
Коментар
Защитен код
Изработка 8xdesign.com
JK FITNESS MARKET © 2018