Clicky

22 Aug

Магнезият – минералът с широко приложение

Публикувано в: Хранене и добавки

Магнезият (Mg) е основен минерал, който не може да се произвежда в човешкото тяло. Това означава, че е необходим прием на достатъчно магнезий отвън, чрез храната или под формата на хранителна добавка. Недостига на магнезий води до неприятни странични ефекти, тъй като той участва в повече от 300 метаболитни процеси в човешкото тяло. Това го прави един от най-важните минерали за нормалното функциониране на човешкия организъм и поддържане на неговото здраве.

Магнезият (Mg) е основен минерал, който не може да се произвежда в човешкото тяло. Това означава, че е необходим прием на достатъчно магнезий отвън, чрез храната или под формата на хранителна добавка. Недостига на магнезий води до неприятни странични ефекти, тъй като той участва в повече от 300 метаболитни процеси в човешкото тяло. Това го прави един от най-важните минерали за нормалното функциониране на човешкия организъм и поддържане на неговото здраве.

Особено важно е, че магнезият стимулира преминаването и трансформирането на електрическите импулси между нервните и мускулните клетки. Процеса се регулира от магнезия. Магнезият е важен минерал за намаляване на стреса. Това понякога се дължи на положителните му ефекти върху мозъчните функции. Приет преди лягане може да доведе до по-добро възстановяване по време на сън.

За фитнес ентусиастите желаещи да имат по-тонизирана и стегната мускулатура, магнезия е от съществено значение. Без магнезий приет с храната в достатъчно количество, протеини не могат оптимално да се синтезират. Mg е важен за протичането на химическите реакции, свързани с нуклеиновата киселина, която е основа на ДНК и РНК. Без този минерал АТФ (аденозин трифосфата) не може да съществува.

Минералът Mg е свързан с регулирането на баланса на калия, калция, натрия, важни за поддържане на съкратителните способности на мускулите в състояние на умора. В тази връзка, Mg е често срещан в изотоничните електролитни напитки. 

Недостигът на магнезий често води до поява на мускулни спазми или неконтролируеми движения на мускулите, до главоболие или депресивни настроения. Хората, които трябва да работят много и продължително и са под стрес са типични целеви групи, които биха могли да се възползват от ползите при увеличен приема на Mg чрез храната. Особено висококачествени източници на магнезий са ядките, различните семена, но също така шоколада или какаото. Така че, ако искате да получите качествена доставка на Mg от шоколад, трябва да избере такъв с възможно най-висок процент на какао. Ние Ви ПРЕПОРЪЧВАМЕ съдържание на какао 75% и нагоре. Такъв е натуралния шоколад на Bio Fit, със запазени свойствата на магнезия, поради липсата на термична обработка. Шоколадът е специална поръчка, изпълнена от българския производител Casa Kakau.

Проблемът с природните доставчици на магнезий, в които се съдържат много семена е тяхната бионаличност. Повечето растителни храни имат съдържание на лектини или фитин, които се прикрепят към свободния магнезий и формират, например магнезиев фитат. Те вече не могат да бъдат усвоени правилно от организма и по този начин той страда от дефицит на Mg. Тогава се налага приемът на магнезий под формата на хранителни добавки.

Хранителните добавки често не осигуряват магнезий с висока усвояемост. Най-добрите източници за доставка са несъмнено магнезиев цитрат или магнезиев аспартат. Последните научни изследвания сочат, че тези две форми на магнезий са с най-висока биологична стойност и с най-висока усвояемост.

Немската фирма ENERGYBODY, притежава една от най-добрите лаборатории в Европа за изработка на течни форми на магнизий, Л-Карнитин, колаген, аргинин, витамини и минерали и др. Течният магнезий с 3 витамина на ENERGYBODY (на снимката) е приятен на вкус и с най-висока усвояемост от организма:

Магнезият се предлага и в комбинация с цинк и други синергиращи се съставки, като продуктите придобиват специфични свойства и ценни качества. Такъв е продукта на Bio Fit - ZMA с Tribulus (на снимката), изработен в Белгийската лаборатория на Manumix, не е само за стимулиране на производство на тестостерон. ZMA с Tribulus Terrestris съдържа цели 700 мг магнезий само в една капсула, което се равнява на 190% от дневната доза.

Ако имате дефицит на магнезий и той може да бъде отстранен с приема на хранителни добавки, като след това трябва да преминете обратно към балансирана и разнообразна хранителна програма, богата на магнезий.

По материали на немската фирма за хранителни добавки – ENERGYBODY JK Fitness & SNC

Публикувай коментар

Име
Адрес на е-поща
Коментар
Защитен код
Изработка 8xdesign.com
JK FITNESS MARKET © 2018