Clicky

10 Oct

Лечебният масаж на миофасциите

Публикувано в: Методика на тренировка

Лечебният масаж цели да въздействa на фасциалната тъкан. 

Лечебният масаж цели да въздействa на фасциалната тъкан. Какво представлява тя и защо е толкова важна струуктура за нашето тяло? Фасицията е биологична тъкан, която структурира цитоскелета и определя в какво положение клетката ни ще бъде разположена в пространството на тялото. Ние сме около 70 трилиона клетки- нервни, мускулни, епителни. Фасцията е като паяжина, съставена от фиброзна тъкан, гел и протеини, които поддържат клетките в организма на точно определено място.

Наподобява ципеста мрежа или еластична решетка моделираща формата на мускулите които обвиват. Тази мека тъкан променя положението си, следвайки съкращенията на мускулите, променя техния тонус, както и този на кръвоносните съдове. Характерно за фасциите е, че са наситени с рецептори, предаващи информация за механичното мускулното напрежение към отделните дялове на нервната система

Съществуват два слоя фасциална тъкан. Първата е повърхностната. Тя се характеризира с голямото количество еластин. Това означава, че подвижността на нашата кожа зависи пряко от количествето еластин в нея и състоянието на повърхностния слой (цикатрикс/белег намаляват еластичността).Важно е да уточним, че по-голямото количество мастна тъкан се намира в този слой, както и крайните окончания на нервите и повърхностните кръвоносни съдове.

Вторият слой е дълбокият.Той са харектеризира с ниско количество на еластин. Дълбокият слой обвива всеки един мускул, сухожилие, става и е здраво свързан с тази структура. Неговата подвижност е слабо изразена. Магистралните кръвоносни съдове и нерви са включени в този слой. Затова и увредата на някоя от структурите - нерв, мускул или кръвоносен съд, води до намаляване на функцията на другите, поради общата им среда/ обивка, в която функционират.

Съществуват места в тялото, където фасциалната тъкан е в по-големи количества и образува т.нар. „фасциални пластове”. Такива са например на тораколумбалната фасция, фасциа лата , линеа алба и др., като това е индикатор, че тези области са ключовеви структури в нашето тяло.(както са изброени на горните снимки)

Интересен факт е, че нашата кожа има площ от около 2кв.м, а фасциалната тъкан от около 3кв.км. Това ясно показва нейната значимост за нашето тяло.

Всеки един проблем на опорно-двигателният апарат започва от фасциалната ни тъкан. Наруши ли се нейната еластичност и баланс, се нарушава функцията на клетките, които обвива. Целта на лечебния масаж е да предотврати точно тези сраствания и зони на напрежение и по този начин да възвърне нормалната функция на мускулите и тъканите около тях.

нормалнафасциална тъкан тъкан

с нарушена функция, предизвикана от белег, рана(scar tissue) Правилно би било, ако гледаме на фасциите като на цялостен сензитивно-функционален ресорен орган на човека. Като такъв, той ще е най-големият.

Масажът на миофасциите вече се прилага сред професионалните спортисти, трениращи в JK GYM Nautilus.

Технологията на работа е патент на Николай Петров, за това не пропускайте възможността да се убедите в ползите й, като си запишете час на рецепцията в JK GYM Nautilus при младия, но компетентен специалист.

JK Gym Nautilus

Публикувай коментар

Име
Адрес на е-поща
Коментар
Защитен код
Изработка 8xdesign.com
JK FITNESS MARKET © 2018