Кростренажори

Кростренажор – комплексният уред за ефективна кардио тренировка

 

В забързаното ежедневие, в което сме въвлечени днес, най-ценният ресурс е времето. В този ред на мисли, всички ние се стремим да сме максимално ефективни в рамките на по-кратки периоди от време. Това е най-добрият начин за справяне с оскъдността на минутите, с които разполагаме в рамките на денонощието. Когато говорим за спорт и редовни тренировки, спестяването на време би могло да се случи чрез прибягването до по-мултифункционални уреди, които се грижат за цялостно поддържане на всички части на тялото. Пример за един такъв е кростренажорът.

 

Какво е кростренажор?

кростренажор 1
Кростренажор - за добра тренировка

Кростренажорът е статичен фитнес уред, който съчетава в себе си действието на няколко други уреда за кардио тренировки. От една страна упражнението, което извършвате, наподобява въртене на педалите, характерно за велоергометъра. От друга страна, подобно на степер сякаш изкачвате стъпала. Движението на цялото тяло, включително и ръцете напред, в хода на тренировка с кростренажор Ви носи ползите от раздвижване при бягането.

Кростренажорът работи едновременно за горене на мазнините, намаляване на телесното тегло, поддържане на сърдечната дейност и здравето на дихателната система. Равномерното натоварване осигурява цялостна ефективност на тренировката и максимално бързи резултати при спазване на подходящото темпо и честота на кардио упражненията.

 

Кростренажор и мускулно натоварване

С помощта на кростренажор повишавате сърдечната честота и натоварвате всички мускулни групи – както в долната, така и в горната част на тялото. Въртенето на педалите на кростренажора натоварва бедрата, но също така и прасците и седалищната област. Позицията на тялото по време на тренировката с кростренажор изисква гърбът да бъде изправен, което Ви помага да задържите корема стегнат и се отразява положително на коремните мускули. Ръцете, които задвижват лостовете на кростренажора, също се натоварват – особено в областта на раменете. Успоредно с това гръдните мускули също се стягат.

Движейки цялото тяло, натоварването на кростренажора се разпределя равномерно и Ви позволява да изгорите неприятните подкожни мазнини по-бързо. А всички знаем, че резултатите, които стават видими по-бързо, действат много по-мотивиращо както на ума, така и на тялото. Привиквайки към натоварването на кростренажора, постепенно ще можете да увеличавате темпото и степента на трудност, за да постигнете и дори да надминете целите, поставени в самото начало.

 

Кардио тренировка с кростренажор

кростренажор 2
Кростренажор - купете сега

Подобно на всички други кардио упражнения, тренировката с кростренажор въздейства върху сърдечно-съдовата система. Пулсът на сърцето се ускорява, а циркулацията на кръв в тялото се раздвижва. Благодарение на тренировката с кростренажор укрепвате сърдечната дейност и поддържате отлична форма. Това е и причината, поради която често кростренажорът е сред уредите, включени във възстановителни програми, включващи физическа и двигателна активност. Важно е по време на упражнението с кростренажор да дишате равномерно. По този начин в тялото навлиза достатъчно кислород и достига до мускулите.

Фактът, че по време на тренировка с кростренажор натоварването се разпределя напълно равномерно върху отделните части на тялото, елиминира риска от травми или евентуално нараняване. Ставите Ви ще бъдат защитени и няма да се натоварят излишно, което пък ще Ви позволи спокойно да продължите работа върху развитието и укрепването на мускулатурата. Много важно условие за правилната стойка и желаната ефективност от тренировката с кростренажор е да не отлепяте петите от платформите, на които поставяте краката. Когато сте здраво стъпили върху тях, тялото е достатъчно изправено и изопнато така че да натоварва комплексно целия опорно-двигателен апарат. В противен случай степента на трудност ще отслабне и действията Ви с кростренажора няма да доведат така бързо до желаните резултати.

 

Тренировка с кростренажор – степени на трудност

Кростренажорът, подобно на велоергометъра, притежава различни степени на трудност. Те варират от бавно темпо, което имитира ходене, до спринт. Особено ако сте начинаещи, започнете с по-продължително нискоинтензивно разгряване на кростренажора. Постепенно увеличавайте скоростта, с която се движите. Как Ви се отразява темпото можете да следите чрез повишаването на пулса на електронния екран на уреда. Преди да завършите тренировката с кростренажор, започнете постепенно да намалявате темпото. По този начин малко по малко ще достигнете до състояние на покой, в което пулсът се нормализира и тонусът и задоволството от тренировката са напълно осезаеми.

кростренажор 3
Кростренажор - изберете от нас

За да елиминирате риска от прекомерно задъхване или изтощаване, в хода на тренировката с кростренажор поддържайте тялото си добре хидратирано. Приемайте достатъчно вода често, но по малко, тя поддържа енергията на мускулите и ставите, за да успеете да изпълните предварително замислената програма на кростренажора.

 

Къде се вписва кростренажорът в тренировъчната програма?

Подобно на велоергометъра, Вие сами можете да изберете кога да се качите на кростренажора, за да го включите в своята тренировка. Възможно е това да се случи в началото на всяка комбинирана тренировка за разгряване и кардио с кростренажор преди силово натоварване с тежести. Друга възможност е да завършите с кростренажор, като постепенно забавите пулса си и успокоите дишането. Последната възможност е няколко дни в седмицата – съгласно изготвената от Вас тренировъчна програма, да извършвате единствено кардио тренировка с кростренажор. Оставяйки на заден план останалите фитнес уреди, макар и за кратко, ще се фокусирате единствено върху горенето на подкожните мазнини, укрепването на сърдечната дейност и дишането.

 

Кростренажор или велоергометър?

кростренажор 4
Кростренажор - качествени продукти

Многото сходства между тренировките с кростренажор и велоергометър налагат сравнението между тях. Ако се чудите кое кардио упражнение е с по-голяма ефективност, нека потърсим логичен отговор на Вашия въпрос. И двата уреда са подходящи за ползване както във фитнес залата, така и у дома. Велоергометърът обаче има много по-тясно действие в сравнение с кростренажора. Той натоварва единствено долната част на тялото и седалището – така, както се раздвижва тя и при каране на колело.

Кростренажорът също включва долната част на тялото, но натоварва допълнително и гърба, коремната област, ръцете и раменете. Действието му е много по-комплексно, така че изборът на по-подходящия от двата фитнес уреда зависи изцяло от целта на Вашите тренировки. Затова и смятаме, че няма правилен или грешен отговор на въпроса кростренажор или велоергометър. И двата уреда са подходящи както за начинаещи в тренировките, така и за хора, които активно поддържат спортната си форма.

 

Избор на кростренажор от каталога на JK Fitness Market

За разлика от велоергометъра, кростренажорът не винаги е на толкова достъпна цена. Въпреки това той е не по-малко компактен и подходящ за тренировки у дома.

В нашия каталог ще откриете и по-професионални кростренажори, предназначени за тренировки и в хотелски фитнес зали. Те са изключително комфортни, тъй като Ви дават възможност да променяте хода на степенките, върху които поставяте краката. На електронния LCD монитор можете да избирате измежду 12 тренировъчни програми и 5-степенна смяна на дължината на крачката. От лек джогинг до бързо бягане, кростренажорът ще Ви осигури избор на най-подходящото темпо, в което тялото Ви активно ускорява своя пулс и работи за изгаряне на мазнините. Конструкцията е едновременно стабилна, компактна и лесно подвижна.


Какво е кростренажор?
Кростренажор и мускулно натоварване
Кардио тренировка с кростренажор
Тренировка с кростренажор – степени на трудност
Къде се вписва кростренажорът в тренировъчната програма?
Кростренажор или велоергометър?
Избор на кростренажор от каталога на JK Fitness Market
Сортиране по:
Покажи:

Крос тренажор Falcon Т700М

2 590.00 лв.
Крос тренажор Falcon - T700М е кардиоуред предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и други физически качества на трениращия. Моделира движенията на бягането и степера, като не натоварв..
-11%
Крос тренажор + велоергометър

Крос тренажор + велоергометър

320.00 лв.

285.00 лв.

Крос тренажорът + велоергометър е предназначен за кардиотренировка в домашни условия. Съчетанието на 2 в 1 ще ви спести място.Ремъчно задвижване ви освобождава от шум по време на тренировки.Седалката може да се регулира във вертик..

Крос тренажор + степер SEG 1580

1 290.00 лв.
Крос тренажор + степер SEG 1580 е ЕЛИПТИКАЛ + СТЕПЕР / 2 в 1 , който е кардио уред с двойна функция - изпълняват се движения моделиращи тези на кростренажор и при преместаване на фиксиращия механизъм на степер. Конструиран така, че в ..

Крос тренажор - CS400 Elliptical, True

9 990.00 лв.
Новият крос тренажор, модел CS400 на американската компания True, съчетава издръжливостта и производителността, очаквани от цял свят. Кростренажорът на True е с нов, елегантен и секси дизайн, който със сигурност ще привлече клиенти ..

Крос тренажор - CS900E Elliptical, True

13 999.00 лв.
Кростренажорът - CS900E Elliptical на американската фирма True е: Елегантен! Секси! Извънземен! Той е всичко ново в тази индустрия на елиптичните кардиомашини! Новият елиптичен дизайн и уникални функции със сигурност ще задържи Ваши..

Крос тренажор - T3El, TECA

0.00 лв.
Крос тренажор - модел T3El на италиянската компания TECA е преднзначен за оборудване на интензивно натоварени фитнес зали. Този вид елиптикал представлява едно от най-добрите решения за кардио фитнес тренировки, за тези които търсят бе..

Крос тренажор - T3EL- LCD, TECA

0.00 лв.
Крос тренажор - модел T3EL - с LCD дисплей на италиянската компания TECA е преднзначен за оборудване на интензивно натоварени фитнес зали. Този вид елиптикал представлява едно от най-добрите решения за кардио фитнес тренировки, за те..

Крос тренажор ERX-9000, TOORX

6 390.00 лв.
Крос тренажор ERX-9000 на италианската фирма TOORX е модел от най-високата гама от линията Toorx Professional.Елиптикълът е подходящ за фитнес тренировки за развиване на издръжливостта и възможностите на кардио-респираторната система.П..

Крос тренажор ERX-9500, TOORX

6 780.00 лв.
Крос тренажор ERX-9500 на италианската фирма TOORX е модел от най-високата гама от линията Toorx Professional.Елиптикълът е подходящ за фитнес тренировки за развиване на издръжливостта и възможностите на кардио-респираторната система.Полезе..

Крос тренажор Falcon - T300P

1 699.00 лв.
Крос тренажор Falcon - T300P е кардиоуред предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и други физически качества на трениращия. Моделира движенията на бягането и степера, като не натов..

Крос тренажор Falcon PT - 8903

690.00 лв.
Крос тренажор Falcon PT - 8903 е кардио уред предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и други физически качества на трениращия. Моделира движенията на бягането и степера, като ..
-16%
Крос тренажор Falcon V600

Крос тренажор Falcon V600

1 190.00 лв.

999.00 лв.

Намалението на уреда е поради фабричен дефект, не може да се регулира съпротивлението.Крос тренажор Falcon V 600 е един уникален кардио уред от най-висок клас в домашното кардио оборудване. Разработен през 2013 год. в САЩ, той притежава ино..

Крос тренажор Falcon V950P

1 590.00 лв.
Крос тренажор Falcon - V 950P е кардиоуред предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и други физически качества на трениращия. Моделира движенията на бягането и степера, като не натовар..

Крос тренажор Fit Life

3 780.00 лв.
Крос тренажорът на Fit Life е предназначен за провеждане на кардиотренировки за издръжливост и топене на мазнините, чрез циклична работа имитираща движенията на бягащата пътека и велоергометра.Елиптичните движения са безопасни за ставите на..

Крос тренажор Jetstream TST 0201E

698.00 лв.
Крос тренажор Jetstream TST 0201E е предназначен за изпълнение на циклични елиптични движения наподобяващи бъгане и педалиране.При движенията участват и ръцете, което позволява да бъдат изгаряни допълнително количество калории.Обикновено ел..

Крос тренажор Nautilus EV7.16 Pro Series Elliptical Trainer

5 990.00 лв.
Крос тренажорът на Nautilus, марка EV7.16 Pro Series (Elliptical Trainer) е професионален висококачествен кардиоуред предназначен за фитнес зали.Използва се за циклична аеробна тренировка за топене на мазниите, намаляване на телесното тегло..

Крос тренажор Nautilus NE 2000 Elliptical

3 980.00 лв.
Крос тренажорът на Nautilus NE 2000 е един от най-популярните в класа на елиптичните машини , предназначен за кардиотренировки за издръжливост и горене на мазнините на тялото.Моделира движението на бягането и колоезденето със своя елипрична..

Крос тренажор SPORTOP E500

4 240.00 лв.
Крос тренажор SPORTOP E500 е специализиран кардиоуред, предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и другите физически качества на трениращия. Моделира движенията на бягането и степера бе..

Крос тренажор, Falcon - LX2

5 780.00 лв.
Крос тренажор Falcon - LX2 е кардиоуред предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и други физически качества на трениращия. Моделира движенията на бягането и степера, като не натоварва ..

Кростренажор ERX-100, TOORX

1 490.00 лв.
Кростренажорът, модел ERX-100 на италианския производител TOORX е един иновативен и елегантен кардиоуред за аеробни тренировки.Елиптикълът е подходящ за фитнес тренировки за развиване на издръжливостта и възможностите на кардио-респираторна..

Кростренажор I-Trainer S Reebok

1 480.00 лв.
Кростренажорът I-Trainer S на Reebok е предназначен за развитие на функциите на сърдечно-съдовата и дихателната система, издръжливостта и другите физически качества на трениращия. Специфичната му конструкция осигурява мекота на движени..

Кростренажор Nordic Track Audiostrider 9000

2 390.00 лв.
Кростренажорът на Nordic Track, модел AudioStrider 9000 е предназначен за изпълнение на циклични елиптични движения с цел развиване на издръжливостта или топене на мазнините и намаляване на телесното тегло.Елиптикалът може да се похвали ..
-29%
Кростренажор Pro-Form 470HR Elliptical

Кростренажор Pro-Form 470HR Elliptical

990.00 лв.

698.00 лв.

Кростренажорът Pro-Form 470HR е кардиоуред предназначен за аеробни тренировки в домашни условия.Характеристика:8 Тренировъчни програми: 6 вградени и 2 самопрограмиращи се според ниво на пулсТиха магнитна система SMR на регулиране на съпроти..

Кростренажор Pro-Form 820PR

1 959.60 лв.
Крос тренажорът Pro-Form 820 PR Elliptical е предназнчен за провеждане на кардиотренировки за издръжливост и горене на мазнините.Използва се от хора желаещи да отслабнат и намалят телесното си тегло за сметка на мастната тъкан.Движение..
Показани 1 до 24 от 24 (1 стр.)
Категории