Л-Карнитин

Л-карнитин – верен помощник в намаляването на подкожните мазнини

 

Хранителните добавки са онези вещества, които в съчетание с редовните тренировки допринасят за доброто здраве и отличната физика на тялото. Някои от тях са по-непознати, докато други се радват на широка разпознаваемост. Представител на втората група добавки е Л-карнитин. Той често се приема от хората, отнасящи се с грижа към своята фигура. Затова и редовно намира място в ежедневното им меню - под една или друга форма.

 

Връзката между Карнитин и Л-карнитин?

Л-карнитин 1
Л-карнитин - вижте още на сайта ни

Карнитин е аминокиселина, която се произвежда естествено в организма от други две аминокиселини – Лизин и Метионин. Той участва в метаболизма на повечето бозайници, растения и някои бактерии. Присъства в структурата на почти всички живи организми и животински тъкани. Карнитинът често се явява общо генерично наименование на няколко вещества – Л-карнитин, ацетил-Л-карнитин и пропионил-Л-карнитин. В най-голяма степен той се натрупва в сърдечните и скелетните мускули и представлява 0,1% от сухото вещество в тях. Карнитинът е дефиниран за първи път през 1905 г. Извлечен е от месни екстракти, затова и наименованието му произлиза от латинската дума за плът – „carnus“.

Тялото синтезира достатъчно Карнитин, за да произвежда необходимата на организма енергия. Карнитинът действа като преносител на мастните киселини с дълга верига към клетъчните митохондрии. Там те се оксидират, а оттам осигуряват ресурс, който да позволи на тялото да произвежда енергия. Карнитинът притежава два изомера – Л-карнитин и Д-карнитин. Л-карнитин е биологично активната форма на аминокиселината Карнитин, докато Д-карнитин не се среща в природата, така че не бихте могли да го приемате под формата на хранителна добавка.

 

Какво е Л-карнитин?

Л-карнитин 2
Л-карнитин - купете от нас

Л-карнитин е натурална аминокиселина, която естествено присъства в човешкото тяло, както стана ясно от по-горните редове. Той се явява в подкрепа на производството на енергия в организма. Това се случва в най-голяма степен в мускулите и сърцето, където мастните киселини се преобразуват в енергия.

Част от необходимия на тялото Л-карнитин се синтезира вътрешно. Тази част обаче е малък дял от обема Л-карнитин, от който се нуждае организмът ни – едва около една четвърт. Поради тази причина останалото количество си набавяме чрез храната, която избираме да приемаме всеки ден. Обърнете внимание, че количеството Л-карнитин, което вегетарианците приемат чрез храната, е дори по-малко, така че тялото им синтезира по-голямата част от тази есенциална аминокиселина.

Колкото по-ниски са нивата на Л-картнитин в тялото, толкова по-лесно той се усвоява, приеман под формата на хранителна добавка. Разбира се, при хората, които ежедневно приемат животински продукти и особено месо, количествата Л-карнитин са по-високи. Аминокиселината се усвоява много по-лесно чрез храната. При вегетарианците и веганите обаче съществува реален риск от дефицит на Л-карнитин, който съвсем успешно може да бъде елиминиран чрез прием на аминокиселината като хранителна добавка.

 

Роля на Л-карнитин

Л-карнитин 3
Л-карнитин - най-добрите оферти

Преобразуването на мастните киселини в енергия е другото наименование на процеса по изгаряне на телесни мазнини. Това е и основната причина, поради която Л-карнитинът е свързан със спорта. Той е сред най-често приеманите хранителни добавки сред хората, практикуващи редовни физически тренировки – както за сваляне на излишните килограми, така и в името на по-добро здраве. Изгаряйки телесните мазнини, Л-карнитинът спомага за по-бързото отслабване и за намаляване на количеството подкожни мазнини. Оттам аминокиселината работи за подобряване на спортните резултати и цялостната издръжливост на спортуващите. Елиминирайки подкожните мазнини, Л-карнитинът повишава количествата енергия, като по този начин намалява степента на умора - особено по време на кардио и аеробни тренировки.

Успоредно с укрепването на мускулите и повишаването на цялостната издръжливост на тялото, Л-карнитин има благотворно действие и върху сърдечно-съдовата система. Сърцето е другият орган, в който мастните киселини се преобразуват в енергия. Осигурявайки му по-голям енергиен ресурс, Л-карнитинът стимулира работата на сърцето и подобрява и неговата издръжливост.

Научно доказано е обаче, че количествата Л-карнитин не се натрупват в организма, за разлика от някои други силно необходими вещества. Съвсем логично по време на тренировка нивата на тази есенциална аминокиселина значително намаляват. Колкото по-висока е степента на интензивност при изпълняваните упражнения/серии от упражнения, толкова по-бързо се случва това. Затова е полезно и силно препоръчително да приемате Л-карнитин редовно както чрез храната, така и под формата на хранителни добавки.

 

Прием на Л-карнитин – дозировка и особености

Обичайно дневената дозировка Л-карнитин се разделя на 2-3 отделни приема. Тя включва средно 3-4 грама от аминокиселината разпределени за деня, независимо от формата, под която сте избрали да приемате добавката. Най-често Л-карнитин се приема около хранения богати на въглехидрати. Той противодейства на инсулиновата резистентност, така че оказва позитивно въздействие, когато е приеман след хранене с ястия, повишаващи нивата на инсулин в кръвта.

Нашият съвет е, преди да пристъпите към прием на аминокиселината, да се консултирате със специалист, за да изберете най-подходящата форма на прием и дозировка - с оглед Вашето тяло, индивидуалния Ви начин на хранене и степента на физическа активност.

 

Прием на Л-карнитин и физически тренировки

Л-карнитин 4
Л-карнитин - топ цена

Ако приемате Л-карнитин за намаляване на телесните мазнини и повишаване на нивата на енергия при тренировки, приемайте добавката около половин или един час, преди да пристъпите към своята програма. По този начин организмът ще обработи количеството Л-карнитин и ще разполага с достатъчно време за преобразуването му в енергия, за да имате пълноценна и максимално ефективна тренировка. Л-карнитинът е подходящ за употреба след тежки физически тренировки. По този начин аминокиселината подпомага необходимото стероидно насищане в клетките и ускорява мускулния растеж.

Обърнете внимание, че самостоятелният прием на Л-карнитин не би могъл да стимулира ефективното горене на мазнини. Аминокиселината не е основно и самостоятелно средство за отслабване, а е препоръчително да се комбинира с тренировъчен режим и балансирана хранителна диета.

В качеството си на аминокиселина, която се синтезира по естествен път от тялото, Л-карнитин няма противопоказания за прием от всеки човек. По-особен е случаят с хора, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза. Тъй като е възможно допълнителният прием на Л-карнитин да попречи на навлизането на тиреоидните хормони в клетките, той не е препоръчителен. Не приемайте Л-карнитин без предварителна консултация с лекар и в случай, че имате предразположеност или страдате от сърдечно-съдови заболявания, диабет, нарушен обмен на веществата или хранителни алергии.

 

Видове Л-карнитин, които ще откриете в JK Fitness Market

На пазара ще откриете Л-карнитин под много и различни форми – таблетки, течна база с висока концентрация на Л-карнитин, разтворима във вода, таблетки за смучене, енергийни напитки. Такова разнообразие включва и каталогът на JK Fitness Market.

Независимо от това коя е избраната от Вас форма на прием на Л-карнитин като хранителна добавка, той е подходящ при аеробни и продължително ниско- и средно интензивни физически дейности. Това е и причината действието му да е познато още като фет бърнър. Благодарение на добавката Вие ще можете да тренирате по-интензивно в рамките на по-продължителен период от време.

 


Връзката между Карнитин и Л-карнитин?
Какво е Л-карнитин?
Роля на Л-карнитин
Прием на Л-карнитин – дозировка и особености
Прием на Л-карнитин и физически тренировки
Видове Л-карнитин, които ще откриете в JK Fitness Market
Сортиране по:
Покажи:

L-карнитин Li-Caps®, 60 ли-капс., Bio Fit

39.90 лв.
Описание на продукта  L-карнитинът е водно-разтворима аминокиселина, която се синтезира в черния дроб и спомага за превръщането на мазнините в енергия, която се изразходва при физически натоварвания. Задачата на L-карнитина в организм..

L-карнитин плюс гуарана, холин, глицин и вит. B6, 20 флакона, Energybody

89.90 лв.
Хранителна добавка с L-карнитин, екстракт от гуарана, холин, глицин и вит. B6. с най-висок рейтинг в Германия Предназначена е за горене на мазнините и намаляване на телесното тегло.Хранителната добавка има за цел оптимизиране на ..
-20%
Л-Карнитин -L-карнитин 1000 мг, 100 табл, Bio Fit

Л-Карнитин -L-карнитин 1000 мг, 100 табл, Bio Fit

54.90 лв.

43.92 лв.

Описание на продукта  Л-карнитинът е смятан от някои специалисти за част от групата на витамините, а от други — за аминокиселина. Независимо от класификацията, неговата функция е добре известна и много важна. Л-карнитинът транспортира..

Л-Карнитин 1000 мг, 30 табл, Bio Fit

24.50 лв.
Описание на продукта Л-карнитинът е смятан от някои специалисти за част от групата на витамините, а от други — за аминокиселина. Независимо от класификацията, неговата функция е добре известна и много важна. Л-карнитинът транспортира м..

Л-Карнитин 100000, течен, 1000 мл, ENERGYBODY

64.90 лв.
Л-Карнитин 100000, течен, 1000 мл, ENERGYBODY Л-КАРНИТИН L-Carnitine Liquid на Energy Body е висококачествена течна хранителна добавка с висока концентрация на L-карнитин база и витамин С. Л-Карнитинът е една от най-познатит..

Напитка с Л-Карнит 4000 mg, Absolute Live

3.50 лв.
Mega L Carnitin 4000 mg, Absolute Live е вкусна напитка съдържаща 3000 мг. Л Карнитин в бутилка от 1 литър.Предназначена за хора, желаещи да намалят телесното си тегло и получат енергия от мазнините, като намалят тяхното количество в тялото..

Напитка с Л-Карнитин Absolute Live

3.50 лв.
L Carnitin 3000 mg, Absolute Live е вкусна напитка съдържаща 3000 мг. Л Карнитин в бутилка от 1 литър. Предназначена за хора, желаещи да намалят телесното си тегло и получат енергия от мазнините, като намалят тяхното количество в тялото...
Показани 1 до 7 от 7 (1 стр.)
Категории