Велоергометри

Велоергометърът, като средство за горене на мазнини и подобряване на сърдечната дейност

 

Велоергометърът се радва на широка разпознаваемост сред всички активно спортуващи хора. Това е и причината, поради която често намира място в тренировките им и избираните от тях активности. Велоергометърът е изключително подходящ уред за тренировка както във фитнес залата, така и у дома. Той би могъл да се използва самостоятелно - за кардио тренировка и раздвижване на долната част на тялото или като елемент от цялостна тренировъчна програма, включваща и изискваща разнообразие от фитнес уреди.

 

Велоергометър – основни характеристики

велоергометър 1
Велоергометър - топ оферти

Велоергометърът много наподобява обикновено колело. Той притежава педали, които задвижвате с крака, подвижна седалка, която да наместите по удобен за Вас начин, но има и неподвижно „кормило“, на което поставяте ръцете си. По-голямата част от фитнес уредите от този тип, които ще откриете във фитнес залата, са с електронен дисплей. Те предлагат различни функции и предварително зададени програми, които да улеснят Вашата тренировка.

Всеки велоергометър с електронно табло Ви позволява да изберете степента на трудност на въртене на педалите. Кормилото, на което поставяте ръцете си, има сензори, измерващи пулса. Целта по време на тренировка с велоергометър е да се стремите към поддържане на оптимален пулс и оптимална скорост. Това е и начинът за максимална ефективност на изпълняваното упражнение. На електронния дисплей на велоергометъра през цялото време можете да следите колко превъртания правите в минута и какво е общото изминато разстояние, измерено в километри. Също така имате възможност да проследите от колко време въртите педалите на велоергометъра, както и какъв е броят на изгорените от Вас калории.

 

Велоергометър и мускулно натоварване

Тренировката с велоергометър натоварва всички мускулни групи, върху които усещате напрежение и при каране на колело. Всички те се намират в долната част на тялото – квадрицепси, задни бедрени мускули, прасци и глутеуси. С други думи, това са бедрата, подбедриците и седалищната мускулатура.

Обърнете внимание, че при въртене на педалите на велоергометъра, пулсът Ви се покачва бавно и няма как да бъде твърде висок. Затова и този фитнес уред е подходящ за начало на комбинирана тренировка при хората, спортуващи от по-продължителен период от време. В случай че тепърва започвате да спортувате активно, намирате се в по-напреднала възраст или Ви се иска да свалите по-голям брой килограми, велоергометърът е отлично решение за постепенно отслабване и стягане на тялото.

Тъй като тренировката с велоергометър таргетира в най-голяма степен долната част на тялото (освен гореизброените мускулни групи) той натоварва и коленете. Затова и не е препоръчително хората, страдащи от травми в тази област, да практикуват такъв тип упражнения.

 

Тренировка с велоергометър – правилно изпълнение

велоергометър 2
Велоергометър - богат избор

Правилното изпълнение на всяко упражнение е от ключово значение за степента на ефективност и бързите резултати. Това правило важи с пълна сила и при тренировките с велоергометър. Най-важното за правилното изпълнение е изправената стойка. Важно е още да дишате дълбоко и ритмично, без да правите излишни паузи между вдишване и издишване на въздуха. По време на тренировка с велоергометър не бива да натоварвате кръста. Въпреки че тялото Ви е наклонено леко надолу, не бива да гледате към земята, а напред. Не бива да усещате и неприятно напрежение в областта на коленете. Правилната стойка ще се отрази на дишането и пулса, тъй като тя ще елиминира риска от излишно натоварване на белите дробове и сърдечно-съдовата система.

Към правилното изпълнение на тренировката с велоергометър се включва и хидратацията на тялото. Не забравяйте да пиете достатъчно вода – често, но по малко, която да поддържа организма Ви хидратиран и изпълнен с достатъчно енергия.

 

Кардио тренировка с велоергометър

Кардио тренировката с велоергометър би могла да се извърши по няколко начина. Първият е самостоятелно, извън комбинация със силови упражнения. Този вариант е най-ефективен в случаите, в които говорим за необходимост от сваляне на значително количество килограми. Тогава, разбира се, кардио тренировката би била най-ефективна. Тя води до натоварване на сърдечно-съдовата система и повишаване на пулса. В резултат, кръвта също започва да циркулира по-бързо, горите повече калории и успешно работите за намаляване на телесното тегло.

Друга възможност е тренировка с велоергометър преди упражнения с тежести. Интензивната кардио тренировка обаче би могла да натовари в по-голяма степен по-начинаещите. Въпреки това, комбинацията е изключително ефективна. По време на кардио тренировката с велоергометър горите подкожните мазнини. Последващите силови упражнения пък укрепват и развиват мускулите, като по този начин покачват общата мускулна маса. Колкото по-голяма е мукулната маса, толкова по-бързо организмът противодейства на натрупването на мазнини.

Можете да направите и обратното – след разгряване и силова тренировка да пристъпите към велоергометъра за кратка кардио сесия. В този случай тя ще съдейства за по-бързото възстановяване на тялото. Благодарение на задвижената циркулация на кръв в тялото, докато въртите педалите на велоергометъра до мускулите достига по-голямо количество кислород. Не забравяйте, че дори преди силова тренировка да сте извършили високо интензивно кардио, след нея е препоръчително то да бъде с по-ниска интензивност. Ако сте почитатели на този вид тренировка, със сигурност още в самото начало, когато вдигате тежестите, няма да сте изморени от велоергометъра и ще разполагате с повече енергия в мускулите, на която да разчитате за по-голяма ефективност.

 

Интензитет и продължителност на тренировка с велоергометър

велоергометър 3
Велоергометър - достъпни цени

Обичайно темпото при кардио тренировка, включително и с велоергометър, се изчислява като процентов дял от максималния пулс на човека. За да го изчислите, трябва от 220 да извадите своите години/ годините на трениращия. Специалистите препоръчват, ако сте начинаещи в тренировките с велоергометър, да се стремите към 55% от максималния пулс (до привикване към тази степен на натоварване). По-напредналите в кардио с велоергометър могат да целят достигането на 65-75% от максималния пулс. Обърнете внимание, че пулсът Ви не бива да е прекалено нисък. Това би означавало, че макар да въртите педалите на велоергометъра, не работите достатъчно ефективно за горене на подкожните мазнини.

Що се отнася до продължителността на тренировката с велоергометър, тя е средно межу 15-20 минути и час. Всичко зависи от целите, които сте си поставили, и разбира се, нивото на опит, който притежавате. Ако сте по-начинаещи, можете да започнете с по-нискоинтензивна кардио тренировка на велоергометър няколко пъти седмично, като постепенно увеличавате продължителността на сесиите или броя на седмичните тренировки.

 

Изберете велоергометър от JK Fitness Market!

велоергометър 4
Велоергометър - вижте всички предложения

В каталога на JK Fitness Market имате възможност да изберете най-подходящия за себе си велоергометър измежду многото предложения. Ще забележите, че те варират по отношение на цената. Въпреки разликите велоергометърът е сред най-евтините фитнес уреди, подходящи за тренировка и в домашна среда. Всеки един велоергометър, приспособим към тренировките у дома, е изключително здрав и устойчив - дори при продължителна експлоатация от цялото семейство. Моделите са компактни, което ги прави удобни за ползване и в по-малки помещения.

Интересно и малко по-различно от останалите предложения е портативният велоергометър, подходящ за кардио тренировка както на краката, така и на ръцете. Той отново работи за укрепване на мускулатурата и подобряване на работата на сърдечно-съдовата и дихателната система. Заедно с това велоергометърът подпомага топенето на телесни мазнини и намаляване на излишните килограми. Включва заменяеми дръжки и педали. Лежащият велоергометър пък е особено подходящ за хора с проблеми в областта на кръста и ставите. При кардио тренировка с него тялото е разположено в почти хоризонтална позиция. Така се облекчава натоварването върху долната част на гърба. Този велоергометър разполага с три вградени тренировъчни програми – ръчна, възстановителна и насочена към горене на мазнините.

Всеки един велоергометър от по-висок ценови клас се характеризира с по-високо ниво на мултифункционалност и улеснява кардио тренировката Ви. Всички предложения от този тип в каталога ни са оборудвани с повече на брой тренировъчни режими, голям екран, който работи чрез докосване и безжична система. Освен тях ще откриете и няколко професионални модела велоергометър, които е възможно вече да сте срещали в някоя фитнес зала.


Велоергометър – основни характеристики
Велоергометър и мускулно натоварване
Тренировка с велоергометър – правилно изпълнение
Кардио тренировка с велоергометър
Интензитет и продължителност на тренировка с велоергометър
Изберете велоергометър от JK Fitness Market!
Сортиране по:
Покажи:

Велоергометър Falcon PT-5903

549.00 лв.
Велоергометър Falcon PT - 5903 е предназначен за кардиотренировка в домашни условия, като развива функциите на сърдечно-съдовата, дихателната, отделителната, ендокринната система и аеробния капацитет на организма, издръжливостта, о..

Аква байк - Shark Bike, X-Team

2 490.00 лв.
Аква байк за тренировка във водна среда Съпротивлението на педалиране се променя с помощта на прменящ се ъгъл на поставяне на лопатките на педалите. Водната среда създава приятно чувство за масажиращ ефект и е фактор за повишено топло..
-27%
Велоергометър 1715, Proteus

Велоергометър 1715, Proteus

385.00 лв.

280.00 лв.

Велоергометърът на Proteus модел 1715 е компактен фитнес кардио уред за домашно ползване.  Служи за развитие на издръжливостта, функциите на сърдечно-съдовата и дихателна система, намаляване на телесните мазнини и тегло. Както вс..

Велоергометър Air Bike C2 Renegade

3 360.00 лв.
Air Bike C2 на Renegade е машина, създадена за да издържа на всичко — индустриален клас, безкраен Poly-V диск с колан за безупречен трансфер на натоварване и увеличена продължителността на живот.Двойно запечатан лаг..

Велоергометър Air Bike P2 Renegade

3 480.00 лв.
Air Bike P2 Renegade Това е машина, създадена за да издържа на всичко — индустриален клас, безкраен Poly-V диск с колан за безупречен трансфер на натоварване и увеличена продължителността на живот.Двойно запечат..

Велоергометър Hammer Cardio 4000

590.00 лв.
Велоергометър за кардиотренировки ФУНКЦИИ:  - 8 нива на натоварване; - 9 кг. маховик  - Индивидуално програмируема горна граница на пулс измерването - Фитнес оценка на работата от 1 до 6  - Движение на седлото във в..

Велоергометър Pro-Form 740EKG

680.00 лв.
Велоергометърът Pro-Form 740EKG е предназначен за ползване в домашни условия.Функции: - Електронна промяна на съпротивлението; - EKG ръчен сензор за пулс;- Състезателен контрол панел: четири прозореца отразяващи показателите: ..

Велоергометър Pro-Form 748EKG

849.00 лв.
Велоергометър Pro-Form 748EKG е стационарно колело за домашно ползване на американската фирма Pro-Form.Предназначено е за горене на мазнините и намалqване на телесното тегло.Подходящ кардиоуред за развиване на издръжливостта и аеробните въз..

Велоергометър Proteus 3320

495.00 лв.
Велоергометър 3320 от Proteus - марка №1 в света, по качество и иновативност в домашния тип велоергометри. Протеус кардиоуреди са характерни  със своята изключителна здравина във всички класове стационарни к..

Велоергометър Schwinn - 910, професионален

2 500.00 лв.
Велоергометър Schwinn, модел 910 за професионална употреба.Притежава 6 вградени програми и 16 нива на интензивност при педалиране и ръчна настройка на съпротивление.Оборудван с електронен дисплей показващ скорост, разстояние, изразходвани к..

Велоергометър Sports Art C5200

4 490.00 лв.
C5200 DISPLAYProgramsFeedbackElectronic PackageHillWATTSDot MatrixRandomMetsOversize LED'sIntervalDistanceHeart Rate ControlWt Loss HRCSpeedCardioAdvisor™Cardio HRCRPMContact Heart RateManualTime Quick S tartResistance Level  ..

Велоергометър T3U, TECA

0.00 лв.
Велоергометър - модел T3U на италиянската компания TECA е преднзначен за оборудване на интензивно натоварени фитнес зали.Този велоергометър е професионален кардиоуред за фитнес тренировки за оформяне на красиво и хармонично тяло, намалява..

Велоергометър лежащ, професионален CS400R, True

6 450.00 лв.
TRUE CS400R лежащия велоергометър е предназначен за оборудване на интензивно атоварени фитнес зали.Този кардиоуред е изработен от висококачествени материали. Притежава интелигентен дизайн и е ненадминат по отношение на своята производ..

Велоергометър лежащ, професионален T3R, TECA

0.00 лв.
Велоергометър лежащ- модел T3R на италиянската компания TECA е преднзначен за оборудване на интензивно натоварени фитнес зали.Този рекумбент байк е професионален кардиоуред за фитнес тренировки за оформяне на красиво и хармонично тяло, на..

Велоергометър лежащ- модел T3RL, TECA

0.00 лв.
Велоергометър лежащ- модел T3RL на италиянската компания TECA е преднзначен за оборудване на интензивно натоварени фитнес зали.Този рекумбент байк е професионален кардиоуред за фитнес тренировки за оформяне на красиво и хармонично тяло, н..

Велоергометър, професионален CS400, True

5 990.00 лв.
Велоергометърът на американската компания True - модел CS400 е предназначен за интензивно натоварени професионални фитнес зали. Този иновативен кардиоуред комбинира висококачествени материали с интелигентен дизайн и уникални технологични ре..

Портативен велоергометър MSD OxyCycle 1

359.00 лв.
Портативният велоергометър OxyCycle 1 на MSD е предназначен за изпълнение на кардио упражнения за краката и ръцете. Неговата употреба укрепва мускулатурата, подобрява работата на сърдечно-съдовата и дихателната система, и подпомага топенето..

Спининг Байк, Falcon - SP 0708

989.00 лв.
Спин байкът модел SP 0708 на Falcon е предназначен за провеждане на кардио фитнес занимания във фитнес центрове. Моделира движенията на педалиране на шосейни велосипеди. Развива функциите на кардио-респираторната система и силова..

Спининг Байк, Falcon - SP0803-2

599.00 лв.
Спининг Байк Falcon - SP0803-2 е предназначен за кардиотренировка в домашни условия, като развива функциите на сърдечно-съдовата, дихателната, отделителната, ендокринната система и аеробния капацитет на организма, издръжливостта, оформ..
Показани 1 до 19 от 19 (1 стр.)

Продуктов филтър

 • Производител
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
  0
 • Цена
  лв. - лв.
Категории