JK Fitness предлага на своите клиенти цялостен набор от услуги и стоки за здравословен начин на живот или достигане на спортно майсторство. Нашeто образование, научно-приложна дейност, тренировъчни методики, продукти, спортен клуб и спортни центрове са професионалното лице на дълбоките научни познания, които имаме. Само при нас се достига от теорията до практиката и реализирането на отлични спортни резултати и здравословният начин на живот.


Джей Кей Фитнес — Концепция

JK Fitness започва дейността си през 1990 г. като развитието на фирмата до 2010 г. позволява да бъде завършен един цялостен цикъл от първата в България научно-обоснована концепция за фитнеса. Нейният автор е проф. Юлиан Карабиберов, доктор, преподавател в Национална спортна академия "Васил Левски", основател на колеж по спорт "Био Фит" и личен кондиционен треньор на някои от най-изявените национални състезатели и отбори на България (виж: https://julian-karabiberov.com/training/athletes/).

Най-важната част от концепцията е образователната, започнала през 1979 г. Разработват се първите тренировъчни програми, патентоват се първите фитнес уреди, осъществяват се международни контакти.


Тренировъчна система "JK Fit Motion"


Системата е ориентирана както към занимаващите се със спорт за всички и с двигателна активност, целяща подобряване на здравето и фитнес формата, така и към професионалните състезатели, които търсят начини да подобрят своето представяне в елитните спортове. Патентована е под №21/02.06.2014. Повече виж на: www.fitmotion.eu 


Фитнес центрове и тренировъчни зали

През 1985 г. основателят на JK Fitness, Юлиан Карабиберов открива първият фитнес център – в спортният комплекс на правителствена болница. В тази връзка се разработват три уникални метода на тренировка, написва се първата книга за фитнес в България. А веднага след смяната на политико-икономическата обстановка през 1990 г. JK Fitness регистрира и първата официална фирма "МЛО-БГ". Тя е оторизиран представител на американската компания за хранителни добавки MLO и италианската фирма за фитнес уреди "Panatta Sport". През 1991 г. открива първия си частен фитнес център, на ул. "Княз Борис I", №183 в София. През 1995 г. врати отваря най-големият за времето си фитнес център – на стадион "Академик", както и по-късно още няколко центъра в София - в Зимния дворец в Студентски град, най-модерния - на бул. България в ж.к. Бокар 33 - JK GYM Nautilus, в кв. "Овча Купел 2 - "Hard Body Gym", на Околовръстен път 191 - JK PRO GYM, JK GYM гр. Перник и др. От 2021 г. JK Fitness, развива своята спортно-тренировъчна и практическа дейност основно в двата си фитнес центъра - JK GYM Nautilus (виж: www.gym.jkfitness.bg) и JK PRO GYM. 


През 1996 г. съвместно с фирма Biogame започва издаването на списанието за бодибилдинг "Олимп", от 2003 до 2007 година на пазара е българската версия на легендарното американско издание "Iron Man". Публикуват се и редица книги, помагала и ръководства.

През 1994 г. JK Fitness основава първия си клуб по бодибилдинг "МЛО", а по-късно и клуб "Юниверсал", развиващ и лека атлетика.

Освен с търговска дейност с фитнес оборудване и хранителни добавки, компанията разработва своя марка суплементи – JK Nutrition.

През 2010 г. изгражда първия по рода си спортно-консултативен център. Разработва българската тренировъчна система за функционален фитнес "JK Fit Motion", както и още иновативни тренировъчни програми с различна насоченост. По системата са подготвени десетки нациоални и олимпийски състезатели на България.


Образователна и научна дейност

Приоритет на JK Fitness е научно-изследователската и образователна дейност. Обучението на кадри по фитнес започва през 2005 година с въвеждането в България на Американския курс за подготовка на фитнес инструктори и персонални треньори "C.O.R.F.I.T.", като основателят на курса Глен Кънингам, дава правата на JK Fitness, за провеждането му в цяла Европа.

През 2010 г. е основан Професионален колеж по спорт "Био Фит", обучаващ в специалностите "Фитнес инструктор" и "Треньор по кондиционна подготовка" с IV-та степен на професионална квалификация. По-късно е основан и Център за професионално обучение (ЦПО) с III-та степен на квалификация на завършващите кадри. Компанията е отговорна и за подготвката и предоставянето на кондиционни треньори за нуждите на професионалния спорт. Повече виж на: www.biofitcollege.com.


Център за Спортни и Здравословни Храни - SNC

JK Fitness Co. основава "Цeнтър за Спортни и Здравословни Храни" (SNC) през 1990 година. В началото, в него се предлагат продукти на американските фирми MLO, BIO TECH, SPORTS ONE, MEGA PRO, AMERI FIT и CHAMPION NUTRITION. През следващите 5 години, броят на фирмите, чиито продукти предлага SNC достига 25. Между новите партньори на SNC са: WEIDER, NUTREND (по-късно заменена от AMINO STAR, а през 2010г. от Fitco), INCO SPOR, MULTIPOWER, UNIVERSAL и други, по-малко известни фирми.

През 1996 и през 2000г. – годините на двете олимпиади, SNC печели обявените конкурси и става основен доставчик на българските олимпийски гарнитури. Този голям успех несъмнено допринася за престижа на SNC, но едновременно с това е и много задължаващ по отношение качеството на предлаганите продукти. В резултат, SNC съкращава списъка на контрагентите си и в него остават само 12 утвърдили се на пазара фирми.

През годините на своето развитие, SNC придобива необходимия опит и контакти (в САЩ и Европа), за да намери ново поле за изява – собствена линия за производство на българска марка продукти. Така, SNC създава марката "JK Nutrition" – продуктите на българските шампиони". Марката дължи част от името си на обстоятелството, че продуктите и са тествани от най-добрите български състезатели, а в последсвие са включени и в тяхното медикаментозно стимулиране и възстановяване.

По-късно към списъка на доставчиците се присъединяват и: BIO FIT (запазена марка на JK Fitness, произвеждана в САЩ и Европа), SAN, STAR CHEM LABS и ISATORI. SNC остава верен на идеята да предлага на клиентите си и на състезателите от професионалния спорт само продукти на фирми, които са с доказано качество и висока ефективност по време на тренировки и възстановяване. Статистиката на SNC показва,че през 32-годишната си история, SNC е контактувал с над 850 фирми произвеждащи хранителни добавки и храни. За да гарантира съдържанието и качеството на предлаганите продукти, SNC извършва лабораторни анализи на продукти от различните партиди по доставките, в акредитирана лаборатория. 

В своите спортни клубове МЛО и Юниверсал, SNC непрекъснато проследява въздействието на суплементите върху състезателите, които са членове на тези клубове. Направените изследвания са една солидна основа за избора на доставчици, при който SNC се спира на 30 фирми с доказано качество. Всяка една от тези 30 фирми е на най-високо ниво в своя клас и на практика е доказала, че заслужава мястото си в класациите. Именно тези фирми задоволяват на 100 % изискванията на компетентния и взискателен потребител до 2015г.Така, SNC си осигурява водещата роля в бранша в България, покривайки напълно изискванията за безвредност и разнообразие на продуктите, които предлага.

Търсенето на пазара и рекламните кампании на производителите и появилите се десетки вносители на хранителни добавки, налага SNC да предлага в магазина си в София (на ул. Пиротска 12)  и  редица фирми, като се въздържа от презентирането им на своите клиенти. Така всеки клиент може да избира сред голямото разнообразие на пазара и да си купи, каквото сам реши. Следейки качеството на производителите, SNC остава с директен внос само от няколко доказани в практиката, качествени марки с лабораторно тествани продукти основно от Германия. 

Научно-изследователската работа, изпълнявана от специалистите, работещи в SNC, позволява цялата дейност на Центара да се постави на научна основа. Този факт сам по себе си е гаранция за високата ефективност на изработените в Центъра програми за медикаментозно възстановяване и биостимулиране с разрешени средства.

През 2008 год. SNC започна внос на гама здравословни продукти, предназначени за масовия потребител, с което постави началото на своя нова линия, а именно SNC Health. Към тази линия се предлагат и продукти за вегетарианци и вегани.

През месец юли 2021 г. SNC отпразнува своя 31-годишен юбилей (за предлаганите марки виж: www.snc.bg).


Без забранени стимуланти!

SNC предлага само разрешени от Анти-допинг агенцията WADA (World Anti-Doping Agency) препарати. SNC не одобрява използването на забранени стимуланти!


Фитнес уреди и аксесоари

Непосредствено след създаването си през 1990 год, фирма JK Fitness функционира като Sport Center – Nutrition & Equipment. Сред първите й партньори е фирма Panata Sport (Италия). На българския пазар JK Fitness е неин дистрибутор.

По-късно JK Fitness разширява контактите си и започва да предлага фитнес уреди и на други производители. През 90-те години, политиката на фирмата е съобразена с пазарното търсене и затова сред нейните контрагенти са : Sport Art, WNQ, BH Proaction, Sapilo и др., които предлагат ниски цени.

С течение на годините, в отговор на настъпилите промени в пазарното търсене, JK Fitness се ориентира към световно известни марки за фитнес оборудване, изцяло променя визията си и се представя вече като B FIT.

Днес JK Fitness разполага със собствен шоурум на площ от 800 кв.м. и фитнес център на площ 700 кв.м., които се помещават в сградата на фирмата на адрес: гр. София, Околовръстен път 191. Шоу румът, на етаж 1 предлага професионално и домашно фитнес оборудване, аксесоари за спорта и фитнеса, фитнес облекло, спортна козметика, солариуми, хранителни добавки и специализирани храни, литература. На етаж 2 е разположен фитнес център - "JK PRO GYM" с разнообразно професионално оборудване, машини работещи на изокинетичен принцип и със свободни тежести, кардиоуреди, сектор за превантивни и кинезитерапевтични упражнения и функционален фитнес. 

В търсенето на оптимален пакет, JK Fitness непрекъснато разширява асортимента на предлаганите стоки и услуги. Клиентът може реално да избира и изпробва уреди от световно известни марки, както и от български производители.

JK Fitness е официален и директен вносител на всички фитнес уреди, хранителни добавки и продукти, които се предлагат в магазинa. С това JK Fitness Market дава пълна гаранция на клиентите си, че марките са оригинално производство.

В основата на философията на JK Fitness стои виждането за необходимостта да се предоставят възможности за цялостно преобразяване (физическо и духовно) на индивида. Тази философия намира конкретен израз в предлаганите тренировъчни методики, специализирани хранителни програми, СПА и възстановителни процедури, обучение в спортен колеж "Био Фит". Състезателите от клуба към JK Fitness и SNC са доказали на практика, значимостта на тази философия.

Водена от благородния стремеж да осигури комплексно задоволяване нуждите на клиентите си, JK Fitness е в състояние да предоставя и квалифицирани кадри  работещи по програмата "JK Fit Motion", които да обслужват фитнес комплекси, както и персонални треньори и кондиционни треньори в масовия и елитния спорт.

Постигнатото от JK Fitness се дължи на успешната концепция за развитие, изградена и поставена на научни основи от създателя на фирмата професор Юлиан Карабиберов, доктор на педагогическите науки (вижте личния му сайт - http://julian-karabiberov.com. Научните знания и придобития от проф. Карабиберов опит в областта на спорта, както и изградените контакти с професионалисти от тази област по цял свят, са ценен капитал на JK Fitness и едновременно с това гаранция за професионализъм и качеството.


Спортен клуб

След приключване дейността на клуба в спорта културизъм, започва развитието му като Клуб по лека атлетика "Юниверсал" София.
Веднага след основаването си отборът към клуба започва да развива всички дисциплини в атлетиката. Състезателите му участват с голям успех в бяганията, скоковете и хвърлянията. През цялата история на Юниверсал атлетите на клуба са неизменно сред призьорите от държавни първенства.
През различни периоди от време сиво-оранжевия екип са носили някой от най-изявените български лекоатлети в последното десетилетие, като европейската вицешампионка на скок височина от 2006 г. Венелина Венева, най-бързият българин в последните години Десислав Гунев, както и сребърната медалистка на скок височина от световното първенство за девойки през 2008 г. Мирела Демирева.
Основен приоритет на отбора е изграждането на силна детско-юношеска школа. Юниверсал организира четири турнира - мемориала „Цветанка Христова", „Децата на София", „Атлетическа Коледа" и "турнир по лека атлетика "Гришата", посветен на легендарния спортен журналист Григор Димитров - Гришата.

С това се затваря кръга от дейности залегнали в цялостната концепция на "JK Fitness". Осъществената тясна взаимовръзка между теорията, науката и практиката потвърждава становището ни, че всичко постигнато трябва да бъде проверено и реализирано в практиката. Реално постигнатите резултати в практиката са критерия за  оценка на дейността на компанията.